Een douchewekker kan voor een aanzienlijke besparing zorgen, want we douchen wat af met zijn allen. Wist u dat ongeveer eenderde van uw gasverbruik gerelateerd is aan het douchen of in bad gaan? Op de buitentemperatuur heeft u geen invloed, maar op het gasverbruik voor douchen en/of in bad gaan wel. Vandaar dat we er een aantal artikelen aan gaan wijden.

In dit eerste artikel de meest simpele en goedkoopste tip: Koop en gebruik een douchecoach ook vaak een douchetimer genoemd. We hebben het hier over een zandloper of digitale douchewekker die ervoor zorgt dat u minder lang onder de douche staat. De gemiddelde Nederlander staat 8 minuten onder de douche. Met een douchecoach/douchewekker wordt deze tijd terug gebracht naar vijf minuten.

In die tijd bent u helemaal ‘schoon’, want al na ruim een minuut douchen is meer dan 95% van alle bacteriën (zweet) in het doucheputje verdwenen. Langer douchen is dus uit hygiënisch oogpunt niet nodig.

Douchewekker opbrengst

Als u 5 minuten doucht in plaats van 8,5, bespaart u doorgaans een kleine 35 liter aan warm water en daarmee flink wat gas. Wanneer het hele gezin gebruik maakt van een douchewekker dan scheelt dat heel veel water en heel veel gas. De opbrengst of besparing is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde, maar bedraagt al snel honderd of meer euro’s per jaar. En omdat ook water steeds duurder wordt, valt ook hier zeker in de toekomst nog flink te besparen.

Een douchecoach of douchewekker bespaart gas en water

Een douchecoach of douchewekker bespaart gas en water

Een interessant gegeven is dat de meeste mensen geen notie hebben van de tijd die ze onder de douche doorbrengen. Een paar minuten korter wordt dan ook niet als storend ervaren. Met een investering van 5 euro heeft u de douchewekker of douchetimer in no time terug verdiend.

Even terug naar de kerngetallen. Een gemiddelde douchebeurt vergt al gauw een kleine 300 liter gas. Dat is 0,3 kubieke meter. Wie een bad neemt heeft vaak tweemaal zoveel gas nodig. Met een zonneboiler kunt u aanzienlijk besparen op uw gasverbruik voor warm water.