10.000 pakketten zonnepanelen in Nederland?

Er komen in 2011 10.000 pakketten zonnepanelen tegen hele lage prijzen in de Nederlandse markt. Dat melden diverse dagbladen. Initietiefnemer is de Stichting Urgenda, die de panelen op grote schaal gaat inkopen in China en dan goedkoop doorstoot. Dit bericht is van 2010. Er is veel veranderd sedertdien…

Zonne-energie in Nederland kan ook zonder subsidie, zo stelt een woordvoerder van de stichting. De afgelopen jaren was de SDE subsidiepot voor zonnepanelen binnen een dag leeg. Meer dan 17.000 particulieren vroegen in 2010 subsidie aan, daarvan werden slechts 4200 verzoeken gehonoreerd. Bij bedrijven is het nog erger; 35.000 willen energie produceren met zonnepanelen en vroegen om subsidie. Slechts 400 bedrijven komen voor de subsidie in aanmerking. Daarnaast het er nogal wat papieren rompslomp voor degenen die de subsidie hebben gekregen.

Wie geen subsidie kreeg, kan nu bij Urgenda terecht. Er zijn ongeveer 10.000 pakketten met zonnepanelen besteld in China. klanten kunnen kiezen uit drie, zes, twaalf of zestien panelen die gemiddeld 35 procent goedkoper zijn dan bij anderen.

Urgenda inventariseert de behoefte en hakt op 7 december knopen door. Als op die datum niet voldoende panelen besteld zijn, dan wordt de actie geannuleerd of moeten deelnemers alsnog meer betalen voor hun panelen.