Bavaria wil binnen 8 jaar de zuinigste bierbrouwer ter wereld zijn

Als particulieren bewuster omgaan met energie dan is dat goed voor het milieu. Er zijn immers heel veel particulieren. Veel meer dan dat er bedrijven zijn. Maar als groter bedrijven bewust omgaan met energie, dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Want grote bedrijven gebruiken vaak ook enorme hoeveelheden gas en elektriciteit.

Wie uit Brabant komt weet dat Lieshout niet zo’n heel erg groot dorp is. Lieshout staat bekend als de thuisbasis van bierbrouwer Bavaria. En deze Brabantse Bierbrouwer heeft aangegeven binnen acht jaar de meest zuinigeste bierbrouwerij van de wereld te worden. Een ambitieus plan.

Gas en stroom besparen

Bavaria maakt in Lieshout per kaar een kleine 600 miljoen liter bier, zeg maar en kleine 3 miljard glazen. En daarvoor is 28.000.000 m3 gas nodig (28 miljoen kuub) en 48.000.000 kilowatuur aan elektriciteit. Volgens de directie gaan het verbruik van gas en elektriciteit terug gedrongen worden met een kleine 20 procent. Dat scheelt per jaar zes miljoen kuub gas, of zoals een zegdsman fijntjes opmerkt in het ED, het hele gasverbruik van alle inwoners van Lieshout en het nabij gelegen Mariahout.

Bavaria gaat dus minder gas en elektriciteit verbruiken, maar ook minder water. De flessen worden niet langer voorgespoeld met water maar met lucht, ook dat loopt in de papieren.

Wat ook een behoorlijke invloed heeft als je de zuinigste bierbrouwerij van de wereld wilt worden is het feit dat de biogasinstallatie van Bavaria nu al gevoed wordt met slib uit de eigen waterzuiveringsinstallatie. Hierbij komt 1 miljoen kuub gas per jaar vrij dat intern wordt gebruikt.

Goed voorbeeld doet volgen

De doelstellingen van Bavaria zijn ambitieus. Een besparing van 20% in acht jaar is flink. Het is dan ook een initiatief dat het volgen meer dan waard is. Want als grote bedrijven echt werk maken van de vermindering van het gebruik van energie, dan vaart iedereen daar wel bij.

Bavaria belooft ondertussen om in het jaarlijkse milieuverslag melding te blijven maken van de gerealiseerde voortgang.

Wordt vervolgd…