CO2 neutraal uw huis verwarmen met een pelletkachel
Houtkachels zijn de laatste jaren bezig aan een gestage opmars. Wie de mogelijkheid heeft om een kachel te plaatsen en hout te stoken, is doorgaans iets goedkoper en heel wat duurzamer bezig dan degene die gas stookt. Hout stoken is namelijk CO2 neutraal.
Nog mooier wordt het als in plaats van gekapt hout, afvalhout verwerkt wordt, dat normaal niet verbrand wordt. Hoe meer hout CO2 neutraal verbrand wordt, hoe lager de belasting voor het milieu. Wie zich verdiept in het stoken van hout komt ongetwijfeld ook tijdens de zoektocht kachels tegen die gestookt worden met houtpellets.
Houtpellets zijn kleine geperste brokken van afvalhout, op een afstandje zien ze eruit als diervoeder. Maar dat is natuurlijk schijn. De houtpellets worden meestal met een vijzeltje automatisch in de kachel ingebracht. Ze vallen in de verbrandingskamer van de kachel, die meestal véél kleiner is dan die van een open haard. Daar wordt eventueel ook nog de luchttoevoer geregeld. En zo ontstaat een optimale verbranding met nagenoeg géén restafval.
Een goede pelletkachel haalt dus héél erg veel rendement uit het hout dat u erin stopt. Relatief kleine pelletkachels kunnen daardoor vaak met gemak grote ruimtes verwarmen. In het buitenland worden al sinds jaar en dag vollop pellets gestookt, met name in Scandinavië, waar het koud is, en afvalhout ruimschoots voorhanden is.
Maar ook in Nederland gaat het de goede kant op. Woningstichting Patrimonium in Veenendaal neemt een dezer dagen na een test van twee jaar een tweede pelletkachel in gebruik voor de verwarming van 150 appartementen. Met de eerste ketel die de stichting twee jaar geleden aanschafte worden 75 appartementen verwarmd.
De pellets worden eens per maand opgeslagen en volautomatisch verwerkt vanuit de ondergrondse opslag. Het is het eerste grootschalige houtpellet project in Nederland.
Patrimonium heeft een voortrekkersrol en werkt actief mee aan de voorlichting voor andere geïnteresseerde coöperaties en woningbezitters. Een goed initiatief. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de pelletkachel in Nederland aan populariteit gaat winnen.
Verder zou je nog kunnen vermelden dat de schadelijke uitstoot van hout stoken bij pellets veel minder is omdat de verbranding ivm de luchttoevoer optimaler is. Het restafval, de assen, zijn weer een zeer goede meststof om de tuin te verrijken.
Goed artikel! Wij hebben nu bijna twee jaar een pelletkachel en het is wat ons betreft de beste investering van de laatste jaren geweest. Heerlijke warmte en een enorme besparing op onze stookkosten, nog 1 jaartje en de kachel is terugverdiend. Fijn gevoel met ons gezin een bijdrage te leveren aan het milieu en we hebben er nog veel plezier van ook; kan dit iedereen aanraden. Ik zou het bijna een ‘stille revolutie’ noemen meer en meer mensen in mijn omgeving hebben een pelletkachel gekocht maar in de media verneem je er nauwelijks iets over, heel bizar. Verdenk de machtige aardgasgaslobby wel eens van het in de kiem willen smoren van deze geweldige uitvinding.Goed dat er dmv dit soort artikelen meer bekendheid komt, hulde! Annemarie, de gelukkige bezitster van een MCZ Musa Pelletkachel
Eindelijk ook in Nederland wat meer aandacht voor deze geweldige uitvinding. Wij stoken nu al vijf jaar met een pelletkachel en sindskort hebben we de tweede staan. Tip goede dealer www passievoorpellets nl groeten Chris