Delta kijkt met andere ogen naar tweede kerncentrale Borssele

De manier waarop energieleverancier Delta uit Zeeland naar de bouw van de tweede kerncentrale Borssele kijkt is in 2011 veranderd. Zo blijkt uit een artikel in het FD. Topman Peter Boerma heeft aan dat Delta twijfelt of bij de huidige energieprijzen de centrale wel ooit rendabel zal worden.

De tweede kerncentrale Borssele vergt een investering van ruim 4,5 miljard euro. En dan is het goed om te kijken wat de te verwachten opbrengst van de geproduceerde elektriciteit over een periode van 30 jaar zal zijn. Tot op heden heeft Delta van de verwachte opbrengst nog nooit melding gemaakt.

Delta ziet het liefst dat in Europa energie waar bij de opwekking CO2 wordt uitgestoten duurder wordt door heffingen. Atoomenergie is Co2 neutraal en zou daarmee ‘relatief’ goedkoper zijn of worden. Wanneer er meer zekerheid wordt gecreëerd zijn ook de omvangrijke investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale beter bespreekbaar.

Delta wil wel met het vergunningstraject dat nodig is voor de bouw van de tweede kerncentrale Borssele . Dat vergt een bedrag van circa 220 miljoen euro.  Delta betaalt hiervan de helft. Het is nog niet duidelijk wie het overige bedrag voor zijn rekening neemt. Sinds de ramp in Fukushima lopen de gesprekken met potentiële medefinanciers wat moeizamer dan voorheen.