Energie bespaartip: Een zuinige wasdroger? Dat bent u zelf
Uw wasdroger is zeer waarschijnlijk de grootste energieverbruiker bij u in huis. Bij veel gezinnen is een niet zuinige wasdroger alleen al goed voor 20% of meer van het totale jaarlijkse verbruik van energie. Reden te meer om eens goed te kijken of en zoja hoe we hier kunnen besparen.
De zuinigste wasdroger bent u zelf:
Laten we beginnen met een wijze les. De zuinigste wasdroger bent u zelf, al dan niet in combinatie met de zon en wind. Wie zijn was buiten ophangt droogt zonder energieverbruik en CO2 productie. Uw was is heerlijk fris. Wanneer de zon schijnt en het een beetje waait, doen u en de wasmolen qua tijd niet heel veel onder voor een reguliere zuinige wasdroger. Iedere machine die u buiten ophangt is dikke winst voor het milieu en voor uw portemonnee. Wist u dat u voor één droogbeurt een heel jaar lang ’s avonds een (spaar)schemerlamp kunt laten branden?
De was binnenshuis drogen
Het kan natuurlijk zo zijn dat u door de weersomstandigheden uw was buiten niet kunt ophangen. Wie wanneer mogelijk (een deel) van de was binnen ophangt op een waslijn bespaart nog steeds. Binnen de was drogen kost nauwelijks extra geld aan verwarming.
Maar als ik dan toch een zuinige wasdroger nodig heb?
Wie een nieuwe zuinige wasdroger aanschaft heeft grofweg de keuze uit een viertal verschillende types wasdrogers.
Een gasdroger
Een gasdroger of ‘gasverwarmde luchtafvoerdroger’ zorgt de was middels verwarming door aardgas gedroogd wordt. Gasdrogers gaan efficiënt om met energie en opereren snel. De was is meestal binnen 40 minuten droog. Iets verwarmen met gas is vele malen efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Vandaar dat een volle machine drogen met een gasdroger slechts 23 cent kost aan gas en 5 cent aan elektriciteit.
In bestaande huizen kan het een probleem zijn om een gasdroger te gebruiken, vooral wanneer er plaatselijk geen gasleiding voorhanden is en een luchtafvoer naar buiten ontbreekt. Voor het aanleggen van de gasleiding heeft u echt een installateur nodig en dat vergt een extra investering.
Een warmtepompdroger met energielabel A
De zuinigste elektrische droger op dit moment is een warmtepompdroger (energielabel A). Warmtepomp drogers zijn doorgaans duurder in aanschaf, maar verbruiken aanzienlijk minder energie dan conventionele luchtafvoer- en condensdrogers.
Een moderne warmtepompdroger heeft voor 155 droogbeurten per jaar zo’n 210 kWh aan stroom nodig (bron Milieucentraal). En met 1,35 kWh per wasbeurt is het stroomverbruik minder dan de helft van een doorsnee luchtafvoer- of condensdroger. Voor zo’n 31 cent is de was gedroogd.
Een luchtafvoer wasdroger met energielabel C
Voor een luchtafvoerdroger heeft u een buitenafvoer voor de vochtige warme lucht nodig. Luchtafvoerdrogers behoren bepaald niet tot het type zuinige wasdroger. Toch staan er in Nederland heel erg veel luchtafvoerdrogers. dat komt omdat ze relatief goedkoop zijn in de aanschaf (300-400 euro). En omdat ze er al heel erg lang zijn. Warmtepomp drogers zijn er nog niet zo lang.
Een condensdroger met energielabel C
Condensdrogers gedragen zich als een luchtafvoerdroger met dien verstande dat het water dat vrijkomt bij het drogen wordt opgevangen in een bak die na iedere droogbeurt geledigd moet worden. Sommige duurdere typen condensdrogers beschikken over een automatische waterafvoer. Ook de reguliere condensdroger behoort niet tot het type zuinige wasdroger. Het energieverbuik komt in de buurt van een luchtafvoerdroger en is ruim het dubbele van het verbruik van een warmtepompdroger of gasdroger.
Een zuinige wasdroger. Wat moet ik kiezen?
Wanneer u toe bent aan een nieuwe zuinige wasdroger bent u waarschijnlijk geneigd om te kiezen voor een goedkopere luchtafvoerdroger of een condensdroger. Voor een kleine 400 euro bent u waarschijnlijk wel klaar. Een warmtepompdroger of een gasdroger kost waarschijnlijk ruim het dubbele.
Als u energie wilt besparen is de keuze niet moeilijk. U kiest voor een warmtepompdroger of een gasdroger. De helft minder stroomverbruik en het milieu vaart er wel bij. Uw totale gezinsverbruik aan elektriciteit kan zomaar 10% dalen. U krijgt wel te maken met een aanzienlijk hogere aanschafprijs. Die hogere prijs kunt u terug verdienen, maar dat duurt een hele tijd. Volgens Milieucentraal verdient u het verschil in de aanschaf van een warmtepompdroger in circa 11 jaar terug en bij een gasdroger duurt het 13 jaar om de balans weer recht te trekken.
Toch zijn er goede redenen voor u -indien dat financieel haalbaar is- om als u op zoek bent naar een zuinige wasdroger, toch te kiezen voor een warmtepompdroger of een gasdroger. Allereerst natuurlijk het milieu. Maar ook op de wat langere termijn uw portemonnee. Vanaf het moment dat de zuinige wasdroger voor u aan het werk gaat betaalt u minder. En aangezien de tarieven voor gas en elektriciteit al decennia lang gestaag stijgen, zal het terugverdieneffect van een zuinige wasdroger allen maar groter worden. U blijft jarenlang minder energie afnemen. Energie waarvan de prijs zeker zal gaan stijgen.
Als het dus kan, graag een warmtepompdroger of een gasdroger.
Bij al deze overwegingen zou u bijna uit het oog verliezen hoe u het zuinigst uw was kunt drogen;
Zuinig de was drogen doe je zo;
- U gebruikt om te beginnen uw zuinige wasdroger zo min mogelijk. Als het kan hangt u de was buiten op. Als het niet kan hangt u de was binnen op. Het kost bijna niets en is goed voor het milieu.
- Een zuinige wasdroger heeft altijd een meetsensor die het vochtgehalte van de was meet. Gebruik die sensor en stel de droger niet in op een vaste looptijd. Een sensor gaat aanzienlijk efficiënter om met energie en schakelt de machine direct uit als de was droog genoeg is.
- Centrifugeren op een hoog toerental is zuiniger dan langer drogen, wist u dat? Centrifugeer altijd op een zo hoog mogelijk toerental. De was komt dan droger uit de wasmachine en de zuinige wasdroger is sneller klaar. Ook dat scheelt.
- Wie zijn filters na iedere droogbeurt reinigt geniet langer van zijn/haar zuinige wasdroger. Die doet dan ook zijn werk in minder tijd. Bijhouden dus!