In ieder huis in Nederland bevindt zich tenminste één wekkerradio. Vaak meer, twee drie, of zoals in ons geval vier. Ieder zijn eigen wekkerradio, eentje voor hem en een voor haar. Bij de aanschaf wordt vooral gelet op de grootte van de letters in het display, ook zonder bril moet u kunnen zien hoe lang u nog kunt blijven liggen.
Wekkerradio’s zijn als we naar het energieverbruik kijken wel een nadere bestudering waard. Ze doen hun werk namelijk 24 uur per dag. En dat alles om u een keer per 24 uur in een minuut te wekken. Dat is niet zo efficiënt. Een beetje wekkerradio verbruikt permanent 7 a 10 Watt als de radio af staat. Dat lijkt niet veel, maar kost 14 tot 20 euro per jaar aan stroom per wekkerradio. En aangezien een wekkerradio gemakkelijk 15 jaar meegaat en dus 210 tot 300 euro aan elektriciteit nodig heeft in die tijd, bekijken we even wat de mogelijkheden zijn om het stroomverbruik naar beneden te krijgen.
Een zuinige wekkerradio
De laatste jaren komen er zuinige wekkers in de winkel. Ze zijn duurder dan niet zuinige wekkerradio’s, maar bieden ook een aantal extra faciliteiten. De Pure Siësta is zo’n zuinige wekkerradio. De Siësta Pure trekt in bedrijf ongeveer 1,2 Watt aan elektriciteit. Dat is nog geen 15% van een conventionele wekkerradio.
De Pure Siësta brengt FM zenders en DAB zenders (mits u DAB signaal heeft) in een onberispelijke kwaliteit. De klok stelt zichzelf in, er zijn drie verschillende alarmen in te stellen en u heeft een uitstekende geluidskwaliteit. Uw partner kan doorslapen als u naar de radio luistert want er is ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon.
De Pure Siësta is in Nederland online te koop voor 79 euro. Dat is meer dan een ‘gewone’ wekkerradio, maar u verdient het verschil binnen een paar jaar terug.
Uw mobiele telefoon
Met name de jongere generaties in ons land zijn erg gehecht aan hun mobiele telefoon. Die ligt ’s nachts dan ook gewoon op het nachtkastje. Naast de wekker. En dat is dubbelop. Want 99% van de mobiele telefoons heeft een alarm of wekkersysteem in de software zitten. U kunt uzelf dus ook laten wekken door uw telefoon. In dat geval kan de wekkerradio gewoon weg.
Een wekker op batterijen
Oké, een wekker die je opdraait zoals vroeger, dat hoeft niet meer. Maar er zijn ook zuinige wekkers op batterijen. Die verbruiken altijd minder stroom dan een wekkerradio. Er zijn veel mensen die de radio van hun wekkerradio nooit hebben aan staan en die zich laten wekken met een alarmtoon en niet door een radiozender. Als u bij deze mensen hoort en een wekker of reiswekker op batterijen aanschaft. Bespaart u direct geld.
Meteen kopen?
Moet u nu meteen naar de winkel om een nieuwe wekker aan te schaffen? Nee, natuurlijk niet. Het mag wel. Uw stroomrekening daalt direct. Maar als uw wekker of wekkerradio toch aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige.