Er zijn in Nederland meer dan een miljoen tablets verkocht. Misschien wat moeilijk te geloven, maar het is echt zo. De tablet verovert Europa. We lezen, mailen en surfen onszelf helemaal plat. Goed nieuws voor het milieu? Het lijkt er wel op! Een tablet verbruikt namelijk veel minder energie dan een laptop en héél veel minder dan een conventionele desktop-PC. Stroomverbruik Ipad is eentwintigste van een desktop PC. Tijd om hier eens wat nader op in te gaan.

Stroomverbruik Ipad / Tablet

Wie tablet zegt, zegt Ipad, maar is dat ook zo? Ja dus. De Ipad is en blijft voorlopig dominant als we het over tablets hebben. We hebben er even de bezoekersstatistieken van een aantal websites op nageslagen. Medio 2017 komt ongeveer 75% van de bezoekers binnen via een tablet of mobiele telefoon. Hun bezoekersaandeel stijgt snel, heel erg snel, geen enkele site die we konden vinden uitgezonderd. Van deze tablet bezoekers gebruikt volgens Google Analytics meer dan 95% een Ipad of Iphone als mobiel apparaat. En om deze reden concentreren we ons in dit artikel dan ook vooral op de Ipad, de dominantie is overweldigend.

Stroomverbruik Ipad volgens Apple

Stroomverbruik Ipad

Stroomverbruik Ipad is lager dan dat van een laptop of desktop

Apple stelt behoorlijk wat informatie beschikbaar over het stroomverbruik van een Ipad.  Zo lezen we dat de lader van een Ipad een efficiëncy heeft van ongeveer 80% en dat de adapter als er geen Ipad aan hangt een verbruik heeft van 0,09W. En dat is een heel laag verbruik. Zo laag dat het nauwelijks loont om er een sluipstroomschakelaar tussen te zetten. En aangezien wij Nederlanders graag al onze adapters in het stopcontact laten zitten als er geen telefoon of Ipad geladen moet worden, is het prettig om te weten dat er wanneer er niet opgeladen wordt ook niet of nauwelijks sprake is van sluipstroom.

Een Ipad in slaapstand heeft een verbruik van 0,7W, nog steeds niet veel. Eenmaal aangeschakeld stijgt het verbruik naar 5,46W, nog steeds heel veel minder dan een zuinige laptop.

De kosten van het opladen van een Ipad

Goed, mooi allemaal, maar wat kost dan het opladen van een Ipad, want daar hebben we het nog niet over gehad. Welnu, minder dan u denkt. Gebaseerd op een gemiddelde energieprijs van € 0,23 per kilowattuur kost het laden van de Ipad u per jaar ongeveer net geen € 2,70. Ja u leest het goed, slechts € 2,70 euro oftewel 11-13 kilowattuur. We gaan er dan van uit dat de Ipad eens in de twee dagen aan de lader moet en volledig wordt doorgeladen.

Amerikaanse media besteedden hier eerder al aandacht aan. Zo jubelt Yahoo dat  iemand die in Amerika in een restaurant een kop koffie bestelt en daarna wat rondsurft op zijn Ipad, gegarandeerd meer heeft betaalt voor de beker koffie dan het opladen van de Ipad in een heel jaar. Amerikanen zijn per jaar ongeveer $ 1,36 kwijt voor het opladen van hun tablets. Dat komt omdat elektriciteit in de Verenigde Staten nogal wat goedkoper is dan in Nederland en België. Bijkomend nadeel is dat energie besparen in Amerika minder belangrijk lijkt dan elders.

Stroomverbruik Ipad vs laptop vs desktop PC

Oké maar wat houdt dat nu in? Hoe verhoudt zich het stroomverbruik van een Ipad tot een (zuinige) laptop of desktop PC met randapparatuur? Welnu een laptop verbruikt al snel 15-20 Watt en dat is drie- tot viermaal zoveel als een Ipad. Een desktop-PC verbruikt meer dan twintigmaal zoveel energie als een Ipad.

Verslaafd aan email? Gebruik een mobiele telefoon of tablet

In veel huishoudens staat ’s avonds de desktop PC nog aan. De mail moet veelvuldig gecheckt worden. Drie tot viermaal per avond (of nog vaker) wordt er op de spatiebalk geslagen om de laatste berichten binnen te halen of even snel te kijken, waarna de desktop na een kwartiertje weer terug valt in slaapstand (tenminste dat hopen we).

Wie de mail checkt met een mobiele telefoon of tablet en de desktop afzet bespaart energie. En als we dat allemaal samen doen, dan bespaart dat dus heel erg veel energie. Doen dus!