Energie besparen: ‘Uw buren doen het beter dan u’.
Hoe zet je mensen aan tot het stelselmatig verbruiken van minder energie. Dat is een interessante vraag. In Nederland en Vlaanderen is ieder gesprek over energie besparen doordrenkt met het woord ’terugverdientijd’.
Je kunt wel zonnepanelen kopen maar hoe lang duurt het voor je ze hebt terugverdiend? Het is om moe van te worden.
Je zou dus denken dat we met zijn allen behoorlijk gevoelig zijn voor het besparen van geld. Maar dat is niet zo.
En ook voor een betere groenere wereld lopen slechts weinig mensen warm. Maar toch. Energie besparen is bezig aan een duidelijke opmars, we vinden het belangrijk. Maar waarom?
Wat zijn dan de argumenten die er toe doen? Misschien dat onderstaand filmpje van TED een beter beeld kan verschaffen van wat ons drijft bij het maken van onze keuzes.
Alex Lasky slaagt erin om in acht minuten glashelder te maken waar de grootste energiebesparingen mogelijk zijn. Wat daarvoor zou moeten gebeuren en welke argumenten en overwegingen bij het besparen van energie belangrijk zijn. Het is een inspirerend verhaal.
In het filmpje wordt duidelijk waarom energie besparen zo belangrijk is.
Energie besparen bij succesvolle buurtprojecten
Samen met je buren energie besparen komt in Nederland maar nauwelijks van de grond. Er zijn wel mogelijkheden in de postcoderoosregeling, maar die zijn beperkt en in de praktijk niet of nauwelijks realiseerbaar. Wel zien we regelmatig dat er een olievlek optreedt. Wanneer de buurman overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen en er tijdens de buurtbarbecue enthousiast over verhaalt, dan is het zomaar mogelijk dat diens voorbeeld navolging vindt bij anderen in de buurt.
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat voor u de reden is om energie te besparen, is het geld? Is het het feit dat u een betere wereld wilt achterlaten? Of wilt u het gewoon beter doen dan de buren? Feit is dat iedereen gebaat is wanneer u structureel minder energie verbruikt. De achterliggende redenen zijn weliswaar interessant maar minder belangrijk dan het uiteindelijke doel.
energie besparen ?er komen meer en meer huizen bij dus dat betekend meer enerdie nodig hoe simpel kan het zijn ..over uitlaad gassen ook pak de vliegtuigen eens aan met hun uitstoot die enorm is maar daar heeft niemand het over