warmte pomp

Energiekosten zijn in 10 jaar bijna verdubbeld

De prijs van gas en elektriciteit is het afgelopen decennium bijna verdubbeld. Tussen het jaar 2000 en 2009 steeg de prijs van energie met maar liefst 81%. Zo concludeert het adviesbureau Energy Circle eerder deze week in De Telegraaf.

Na een piek in 2008 zakten de energiekosten weer enigszins, om vervolgens weer te gaan stijgen. De verwachting is dat ook in de toekomst de prijsstijging van energie onverminderd zal gaan doorzetten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een gemiddeld huishouden 2000 euro per jaar gaat afrekenen voor gas en stroom. Waarschijnlijk wordt deze psychologische grens dit jaar al doorbroken.

Een van de geopperde oplossingen in het artikel is energiezuiniger bouwen. Wie minder verbruikt betaalt immers ook minder. Dit voorstel wekt heftige reacties op bij de lezers van de Telegraaf. Die weten dat de prijs die we betalen voor energiekosten maar voor een klein gedeelte afhankelijk is van de kosten om elektriciteit en gas te produceren. Als we allemaal minder verbruiken gaat zeer waarschijnlijk de belasting nog verder omhoog om het gat te dichten dat is ontstaan.

Vreemd genoeg maakt het artikel geen melding van de mogelijkheid om zelf energie te produceren. Wie zelf stroom produceert met bijvoorbeeld zonnepanelen betaalt geen belasting, weet bij aanschaf wat de stroom per kWh gaat kosten en wordt nooit geconfronteerd met stijgende energiekosten voor het deel van de stroom dat zelf wordt opgewekt.

Zelf gas opwekken is erg moeilijk en voorbehouden aan boeren die heel veel geld hebben geïnvesteerd in een biogas installatie. Maar ook daar geldt dat wie gas bespaart met een zonneboiler de kosten dempt en bij stijgende energieprijzen relatief steeds meer bespaart.