Energiemanager Online gebruiken met een Youless

‘Meten is weten’ dat is het credo van de meeste berichten in deze categorie. Vooral eigenaars van zonnepanelen zijn behept met een speciaal meet-en-registreer-virus. Wie het stroom en gasverbruik bijhoudt leert snel dat inzicht leidt tot een aanzienlijk lager stroom en gasverbruik. We hebben eerder al uitgebreid stilgestaan bij de Youless. Een Nederlands apparaat waarmee het verbruik van stroom, gas of de opbrengst van zonnepanelen kan worden geregistreerd.

Energiemanager Online

Youless met Energiemanager Online firmware

Youless icm slimme meter

Ook Energiemanager Online is in een eerder bericht onder de loep genomen. Het is een samenwerking tussen een bedrijf uit Heerenveen en  Milieu Centraal. Iedereen kan bij Energiemanager Online een gratis account aanmaken en zo verbruik en de eventuele opbrengst van zonnepanelen monitoren. Dat werkt prima, er is een keurige weergave in grafieken en de data kan ook als CSV bestand worden geëxporteerd. De gratis Zon Module op Energiemanager Online verwerkt de ingevoerde gegevens en produceert grafieken over de opbrengst van de panelen. Het systeem houdt daarbij rekening met de graaddagen voor het verbruik en zet de opbrengst van panelen voortdurend af tegen een streefopbrengst die door de gebruiker is ingegeven. Deze manier van verwerken is prima voor iedereen met een analoge meter en een aparte opbrengstmeter voor de zonnepanelen, maar er zijn ook nadelen. Zo wordt niet duidelijk welk gedeelte van de opbrengst van de zonnepanelen zelf is gebruikt en hoeveel er precies is teruggeleverd. En het grootste nadeel is dat alle gegevens met de hand moeten worden ingevoerd. Nu zijn de meeste mensen van nature een beetje lui. Ze voeren de standen minder vaak in dan ze op voorhand van plan waren. Dus wanneer u na een maandje een reminder krijgt toegezonden dat het tijd is om de standen in te vullen, dan voert u een verbruik in van 30 dagen ineens. Het systeem van Energiemanager Online gaat daar keurig mee aan de slag, de verbruiken worden per dag verdeeld volgens een algoritme, maar het is en blijft een schatting.

Slimme meter

Onlangs werd bij de auteur van dit artikel een slimme meter geplaatst. En daarmee ontstonden extra mogelijkheden. Want vanaf nu was het mogelijk om in ieder geval de data uit de slimme meter dagelijks te exporteren en zo een goed inzicht te krijgen in verbruik van stroom en gas en de opbrengst van elektriciteit. Wederom aan de slag. Milieu Centraal heeft een aparte site in het leven geroepen waar een groot aantal meetsystemen op een rijtje zijn op energieverbruiksmanagers.nl staat een goed overzicht van wat er nu zoal te koop is aan meetsystemen.

Account upgrade

Energiemanager Online biedt de mogelijkheid om de slimme meter dagelijks uit te lezen en verwerken. Kosten 12 euro per jaar en 7,50 voor de opstart. Standen worden dagelijks vóór 10 uur weergegeven. Het systeem is niet realtime, de gegevens zijn een dag oud. Het gasverbruik wordt per uur geregistreerd, het stroomverbruik per kwartier. Ook de teruglevering wordt in kaart gebracht.

Het account moet worden gekoppeld. Maar zo’n upgrade bij Energiemanager Online is de moeite meer dan waard. Een euro per maand is niet veel en er komt heel veel data binnen waar je wat mee kunt.

Youless en Energiemanager Online

Wat resteert is het waterverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Is het mogelijk om de productie van de zonnepanelen automatisch te registreren bij Energiemanager Online? Tijd voor een vraag aan de helpdesk. En jawel hoor. Alhoewel het op de site van Youless niet wordt gemeld en ook niet in het uitgebreide Youless forum op Tweakers, is er wel degelijk een firmwareversie voor de Youless beschikbaar die rechtstreeks koppelt met de systemen van Energiemanager Online. De instellingen van de Youless worden bij Energiemanager Online ingevoerd waarna 24 uur per dag de gegevens worden doorgezet naar de server. De productie van de zonnepanelen is hierdoor bijna realtime beschikbaar.

Beter dan andere systemen?

De Youless kan exporteren naar Bidgely, of naar PV-Output (zonnepanelen). Het exporteren naar Energiemanager Online heeft echter één gigantisch voordeel: De gegevens van de slimme meter zijn er ook beschikbaar en kunnen worden gecombineerd met de opbrengst van de zonnepanelen. En dat alles in het Nederlands.

Bijna realtime de productie van de panelen en dagelijks achteraf digitaal de meterstanden van gas, stroom en terug geleverde stroom. Een bruikbaar systeem, volgens ons een van de eerste die zonder aanschaf van extra P1 modules en een duur abonnement precies vertelt hoe het staat.

Verbeteringen Energiemanager Online?

Zijn er ook verbeteringen mogelijk? Jazeker. Allereerst is er het gebrek aan een Energiemanager Online App. Volgens de helpdesk is de website prima en volstaat. Dat is maar ten dele waar. Op een Ipad werken de menu’s moeizaam. De grafieken draaien in een script waardoor er geen directe koppeling is naar bijvoorbeeld de productie van de panelen, er moet altijd geklikt worden. Dus dat kan wel degelijk beter. Een goede app zou het systeem compleet maken. Ook op een mobiele telefoon is de site niet optimaal.

Het blijft ook jammer dat dit systeem geen realtime informatie verschaft en dat de informatie regelmatig vertraagd beschikbaar komt. Temeer daar met een slimme meter en een Qbox (die even veel kost als een Youless) deze informatie wel realtime uit te lezen is op uw pc, tablet of mobiele telefoon.