Energieneutraal nu ook voor huurders
Het is in Nederland mogelijk om een huis energieneutraal te maken of te (laten) bouwen. In de praktijk zien we dat het energieneutraal bouwen van een huis flink in opkomst is, maar meestal voorbehouden aan mensen die huizen bouwen in de vrije sector. Prima initiatief waar we vooral met zijn allen mee door moeten gaan.
Voor degenen die een huis huren van een woningbouwcorporatie is het een heel ander geval. Zij zijn bijna altijd afhankelijk van de bouw- of renovatieplannen van de verhuurder van hun woning.
Energieneutraal huis voor huurders
Die woningcorporaties zijn weliswaar geïnteresseerd in het klimaatneutraal maken van de huizen in hun portefeuille, maar tegelijkertijd ook voorzichtiger. Want het gaat niet alleen om heel veel huizen, maar het kost meestal veel meer geld om een bestaand huis energieneutraal te maken, dan een nieuw energieneutraal huis van de grond af op te bouwen.
Bij deze woningcorporaties is de meeste winst te behalen. Er staan namelijk in ons land héél erg veel slecht of matig geïsoleerde huizen die in het bezit zijn van woningcorporaties. Deze huizen verbruiken een enorme hoeveelheid energie voor verwarming en hebben ook vaak een hoge elektriciteitsbehoefte. Wie deze huizen energieneutraal maakt, slaat een enorme slag voor de woningbouwvereniging, de huurder en het milieu.
Accolade maakt huizen energieneutraal
Woningbouwcorperatie Accolade in Heerenveen is op dit gebied een voorloper. Onlangs werden 16 bestaande huizen volgens het built4u concept onderhanden genomen zo bericht Bouwwereld. Vijf dagen later waren alle zestien huizen energieneutraal. Tijdens de renovatiewerkzaamheden konden de bewoners gewoon in hun huis blijven wonen. Er hoefde niet buiten de deur gelogeerd te worden.
Een winterjas voor uw energieneutraal huurhuis?
De zestien woningen zijn allereerst voorzien van een nieuwe voorgefabriceerde buitengevel met daarin nieuwe raamkozijnen met driedubbel glas. Er is vloerisolatie geplaatst, een comfort ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Verder is er gekozen voor een geïntegreerd dak, goed geïsoleerd en aan de juiste zijde bijna volledig voorzien van zonnepanelen.
Het systeem heeft daarmee veel weg van een winterjas voor de woning, misschien niet helemaal de juiste term, want een deze winterjas blijft ook in de zomer gewoon staan. De woningen van Accolade worden energieneutraal doordat er een extra nieuwe schil omheen gezet is, die het comfort verhoogt en het energieverbruik omlaag brengt.
Tevreden huurders
De zestien families die wonen in de energieneutrale woningen zijn tevreden over de renovatie en uitvoering van het project. De huren van de woningen gaan omhoog, maar daar staat tegenover dat de energierekening harder daalt dan dat de huur stijgt. Ze houden gemiddeld 50 euro per maand meer over dan voor de renovatie.
En zo lijkt dit project van Accolade alleen maar winnaars te hebben en navolging te verdienen. Want wie wil nu geen energieneutraal huis als dat direct geld oplevert? Built4Uzou hiermee wel eens een hele grote markt kunnen hebben aangeboord. Het is is een samenwerkingsverband van diverse bedrijven, waaronder Kingspan Unidek, Doorwin en Zehnder – J.E. StorkAir en adviseurs Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.