Plugwise review: Stroomverbruik meten

Meten is weten. Deze keer een artikel over het Plugwise elektriciteits meetsysteem. Wie goed bijhoudt hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt verbruikt aantoonbaar minder stroom. De eenvoudigste manier om uw energieverbruik te registeren is het opnemen van de meterstanden. Liefst op een vaste dag in de week en als het even kan op steeds op hetzelfde tijdstip. Nadat u een tijdje de standen heeft genoteerd kunt u aan de slag. Met een simpel programma als Excel ziet u vervolgens hoe uw elektriciteitsverbruik zich ontwikkelt.

Soms wilt u meer weten. U wilt sneller op de hoogte zijn, meer data verwerken en een meetsysteem gebruiken dat u tevens in staat stelt om uw energieverbruik te verlagen. In dat geval zijn er een aantal meetsystemen waaruit u kunt kiezen. In dit artikel gaan we dieper in op een van de meest geavanceerde systemen op de markt, het Nederlandse Plugwise van Norbert Vroege uit Sassenheim. We hebben het systeem nu ruim een half  jaar in ons bezit. Tijd om onze ervaringen te delen met anderen.

Plugwise wordt vooral gebruikt door mensen die héél precies willen weten hoeveel energie hun apparatuur over een langere periode verbruikt. Deze afnemers zijn bereid om daar een behoorlijk bedrag voor neer te tellen. Het systeem is niet goedkoop, zeker als u het wilt uitbreiden. Wel is het zo dat een Plugwise systeem na installatie de gebruiker heel veel relevante informatie levert over het elektriciteitsgebruik van een apparaat of groepen apparaten die op een meetstation zijn aangesloten.

Een plugwise doordrukstekker meet de energie 24 uur per dag

Hoe werkt een Plugwise systeem?

Een Plugwise installatie bestaat uit een aantal componenten .

Belangrijkste onderdeel van een systeem zijn een of meerdere Plugwise circles, een soort doordrukstekkers met een zender die tussen een (of meerdere) elektrisch apparaat en het stroomnet worden geplaatst.

Deze meetstekkers kunnen volgens de fabrikant in hun interne geheugen een half jaar aan verbruikgegevens opslaan. Bovendien zijn ze uitgerust met een zender. De stekkers kunnen via elkaar verbinding leggen naar een centraal systeem. Daarover later meer. Ook kunt u een Plugwise circle ook gebruiken als standby killer en u kunt via uw pc de circles met een schakelschema  op gezette tijden aan en af zetten. Ook hierover later meer.

Een systeem is opgebouwd uit één systeemstekker en een aantal volgstekkers. U kunt volgstekkers bijplaatsen in het systeem. Een startset van Plugwise voor consumenten bevat drie pluggen en kost 125 euro (prijs begin 2011).

Plugwise Stick

Een USB stick met een zender verbindt uw Plugwise stekkers met uw personal computer of laptop. Op uw PC ontvangt u de gegevens van de pluggen, en dat gaat alleen als de stick in het systeem aanwezig is.

Plugwise Software

Door de fabrikant wordt een softwarepakket meegeleverd waarmee u uw Plugwise netwerk kunt installeren, inregelen en beheren. U kunt grafieken bekijken van de productie (zonnepanelen) of verbruikscijfers van het apparaat (of meerdere) dat op de plug is aangesloten. U kunt per plug aan/uit schema’s definiëren waarmee u op bepaalde momenten de stroomtoevoer op een apparaat afsluit (de pomp van de vloerverwarming krijgt bij ons thuis ’s nachts geen elektriciteit). Ook kunt u een standbyschema instellen per plug. U geeft aan bij welk wattage de stroom mag worden afgesloten. Hiermee vermindert u het sluipverbruik van apparaten bij u in huis en bespaart u (soms veel) geld.

U kunt in het softwarepakket pluggen combineren en zo ook grafieken opvragen per vertrek, verdieping of gewoon per apparaat. De mogelijkheden zijn welhaast onbeperkt.

Sinds kort heeft Plugwise een aan/uit schakelaar geïntroduceerd waarmee u zoals bij een gewone lichtschakelaar circles kunt aan- en afzetten. Deze switch laten we even buiten beschouwing.

Plugwise in de praktijk

In eerste instantie kochten we ons Plugwise systeem voor het monitoren van de opbrengst van onze zonnepanelen. Later hebben we circles bijgekocht en zijn ook het verbruik van andere apparaten gaan bijhouden. In de zomer volgen we vooral op zonnige dagen meermaal daags de opbrengst van de panelen. Maar ook het verbruik van de wasdroger, de wasmachine, diepvries en koelkast wordt bijgehouden. De pomp van de vloerverwarming wordt aan en afgeschakeld via het Plugwise systeem.

Wanneer het programma wordt opgestart worden de laatste meetgegevens opgehaald bij de pluggen. Dat kan even duren. De pluggen communiceren draaodloos via elkaar met het systeem. Wanneer tussenin een plug uitvalt of niet online komt, worden dus ook alle pluggen die verder weg liggen niet gevonden. Nadat de data is opgehaald kan onmiddellijk een groot aantal grafieken worden weergegeven. Ook kunnen de gegevens worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Excel.

We schetsen voor u de belangrijkste voor- en nadelen van het Plugwise systeem.

Voordelen van een Plugwise systeem

  • Het energieverbruik van de aangesloten apparaten wordt goed bijgehouden en grafisch correct weergegeven. U beschikt vrij snel over een schat aan informatie waarmee u uw elektriciteitsverbruik effectief kunt verlagen.
  • De standbykillers op het systeem werken prima. Zo ook de schakelschema’s die u kunt meesturen naar de pluggen. Sluipverbruik wordt geminimaliseerd.
  • De grafieken die het programma produceert zijn veelzijdig. Bijna iedere denkbare combinatie kan grafisch worden weergegeven. Bovendien kan Plugwise HTML pagina’s genereren waarmee u op afstand via internet uw systeem kunt volgen.

Nadelen van het Plugwise systeem

  • Plugwise heeft geen module zoals bijvoorbeeld de Wattcher, waarmee u uw totale energieverbuik in kaart kunt brengen. En dat is een enorm gemis. De gebruiker mist hierbij voordurend het referentiekader van het totale verbruik in huis. Het systeem is op dit gebied dus duidelijk niet af.
  • De communicatie tussen de pluggen verloopt moeizaam. Het bereik is beperkt. wie het verbruik van de verwarmingsketel wil bijhouden heeft meestal een probleem. Tenminste als de software zoals in ons geval op een pc geïnstalleerd is. De plug bevindt zich buiten bereik en er komt geen data binnen mits je met een laptop met daarop de software en een stick (in ons geval) op zolder gaat zitten.
  • De stick wordt regelmatig niet herkend door de PC waarop hij is geïnstalleerd en dan wordt er geen data verzameld. En dat is vervelend, software aanpassen, drivers herinstalleren, helpdesk bellen is prima, maar te veel rompslomp. Dat kan beter.
  • Plugwise verstuurt gelogde gebruikersdata naar een server van het bedrijf. Wie deze optie uitzet krijgt geen support. Dat is niet netjes.
  • Een meetplug van Plugwise verbruikt electriciteit. De plug zelf genereert een sluipverbruik van ongeveer 1,2 Watt. En aangezien de pluggen 24 uur per dag actief zijn, is dit een kleine 10 Kwh. Per jaar. We kunnen het ook anders stellen. Een plug trekt per jaar voor bijna 2,50 euro aan stroom. Wel iets om rekening mee te houden voor wie groots pluggen wil gaan aanschaffen en verwerken..

Conclusie

Wie een Plugwise systeem aanschaft moet diep in de buidel tasten, maar krijgt er een behoorlijk meetsysteem voor terug. Bij mijn weten een van de meest uitgebreide systemen van dit moment. Nog niet helemaal compleet, maar wel bijna. En daarmee is het een interessant systeem voor diegenen die nauwkeurig hun verbruik/produktie van energie op apparaatniveau willen monitoren.

Testverantwoording

De apparatuur die we getest hebben is door ons tegen de normale tarieven (circa 200 euro) bij Plugwise aangeschaft. Er is géén apparatuur door de fabrikant ter beschikking gesteld en we hebben daar ook niet om gevraagd.

Over Plugwise

Bij Plugwise in Sassenheim werken circa 30 personen. Het bedrijf is nog maar een paar jaar oud en werd in 2008 opgericht door Norbert Vroege. Ondanks het uitbreken van de crisis is Plugwise tegen de trend in gegroeid. Alliander heeft eind 2010 voor anderhalf miljoen euro een belng van 8% in Plugwise genomen. De investeerder is vooral geïnteresseerd in smart grid oplossingen van Plugwise. De ‘slimme stekkers’ van plugwise worden gemaakt n een fabriek in Eindhoven. Voor vastgoedbeheerders heeft Plugwise een productenpakket dat breder is dan de consumentenversie die in Nederland aan particulieren wordt uitgeleverd.

4 antwoorden
  1. Norbert
    Norbert zegt:

    Ik heb plugwise nu een half jaar in gebruik maar ik denk erover om het zwikkie terug te sturen.
    Voor een basis pakket van een behoorlijk bedrag mag ik meer verwachten dan alleen maar ellende.
    Data verlies, slecht afleesbare grafieken, onduidelijk is wat men met mijn persoonlijke gegevens gaat doen. Slecht communicerende plugs. Zelfs als er geen stekker in zit registreert de plug verbruik !!
    Helaas.

  2. Henk Griffioen
    Henk Griffioen zegt:

    Bij mij werkt het nog steeds niet. Mijn Smile haalt nog steeds geen data uit mijn E-meter.
    Mijn Smile was eindelijk na 2 maanden terug, nieuwe frimware er in. Dit werd mij medegedeeld en ze hebben hem lang getest. Maar ja niet lang genoeg want het werkt nog steeds niet.
    Ik ben nu al vanaf begin mei 2013 bezig met Plugwisse, maar het werkt nog steeds niet. De eerste Smile was na twee maanden defect gegaan. Dat was ook het geval van vele collega’s, het snoertje wat naar je meter gaat is van slechte kwaliteit.
    Daarbij het volgende probleem dat ze bij de firma Plugwisse zo goed en snel reageren  dit duurt allemaal erg lang.
    Nee dit gaat het echt niet worden, app (android) werkt slecht. Duurt erg te lang voordat deze geladen word op je telefoon of tablet.
    De cirkels halen de opgegeven afstand al helemaal niet.
    Wat hier staat strookt niet met de werkelijkheid, ik heb via mijn werkgever dit heel goedkoop kunnen aanschaffen. Maar al betaal je er 1 euro voor als het niet naar behoren werkt is dat, 1 euro nog te duur betaald.
    Wat betreft de reactie tijd van Plugwisse hebben mijn collega’s ook de zelfde ervaring als ik, dat ze slecht of helemaal niet reageren.
    Nee dit is niets werkt slecht en is veel te duur voor het geen wat geboden wordt.

  3. h.laauwen
    h.laauwen zegt:

    De plugwise software is een ramp. De zonnepanelen staan nu bijna twee jaar op mijn dak maar de software werkt nog steeds niet behoorlijk. Foute data of geen data. Elke keer moet de boel opnieuw geïnstgalleerd worden. In juli 2014 kreeg ik bericht dat er een probleem was(!). De oplossing zou enkele weken in beslag nemen. Het werd december en toen kwam het bericht dat het nu allemaal in orde kwam. Niet dus.
    Kortom, ik ga maar eens op zoek naar een alternatief.

  4. motormuis
    motormuis zegt:

    Ik heb een uitgebreid systeem om een aantal verbruikers en mijn zonnepanelen in de gaten te kunnen houden. Verder kan ik mijn slimme meters uitlezen. En als ik geluk heb kan ik via de app ook buitenshuis uitlezen en schakelen. Een substantieel deel van de componenten heb ik moeten aanschaffen om het onderlinge zigbee-netwerk aan te praat te krijgen. Het totale bedrag van mijn investering ga ik hier niet noemen, ik schaam me al genoeg daarvoor. Als het over terugverdienen gaat door energiebesparing weet ik heel zeker dat ik dat op mijn buik kan schrijven, dat gaat in dit leven niet meer lukken.
    Uitlezen van het momentane verbruik gaat in huis aardig, maar buitenshuis zit er heel vaak uren vertraging in. Hetzelfde geldt voor aan- en uitschakelen van apparaten. De grafieken over de laatste dagen of weken krijg je binnen via de servers van Plugwise. En die worden steeds onbetrouwbaarder. Een jaar geleden vielen ze ongeveer een maal per maand uit, de laatste maand was dat elk weekend ongeveer een dag, en dit weekend zijn ze nu al voor de tweede keer down. Met de Plugwise-klantenservice (?) is daarover niet op een zinnige manier te communiceren, en dat is knap waardeloos.
    Mijn advies: blijf er vanaf! Dit spul is een soort van drug. Het is verslavend, je vergooit er een hoop geld aan, en als je weer een beetje nuchter bent vraag je je af wat je in hemelsnaam bezielde toen je er aan begon …

  5. GP
    GP zegt:

    Net zoals andere gebruikers heb ik slechte ervaringen met de servicedesk.
    Sinds Januari 2016 worden geen gegevens van het gasverbruik getoond. Men kent de oorzaak en weet de oplossing maar is niet in staat om het probleem te verhelpen. In de afgelopen 5 weken al 9 contact gehad met de servicedesk, maar nog steeds is het probleem niet opgelost.
    Erg jammer, want de Smile heeft 2 maanden prima gewerkt.

Reacties zijn gesloten.