Gratis elektrische auto in Hasselt

De gemeente Hasselt in België voert al decennia lang een intensief duurzaam groen beleid. Het was een van de eerste gemeentes in Europa waar het openbaar vervoer gratis werd aangeboden. Aan iedereen welteverstaan. Ook bezoekers aan de stad konden gratis gebruikmaken van de pendelbussen van en vanuit het centrum van Hasselt. Dit model leidde tot veel discussie, maar kreeg later navolging ook in Nederland.

Maar daarmee houdt het niet op. De stad Hasselt start met de aanleg van een netwerk van oplaadpalen voor elektrische auto’s. Er komenzes distributiezuilen in de stad. Honderd proefpersonen uit Hasselt krijgen daarnaast de gratis gedurende een jaar beschikking over een elektrische auto. Ook voor het laden van elektriciteit hoeft in eerste instantie niet betaald te worden.

Wie stroom wil laden kan een zuil activeren via de GSM. er wordt afgerekend via de telefoonrekening, maar in eerste instantie is het gebruik van de laadpalen voor de proefpersonen gratis.

De Vlaamse Minister van Innovatie Ingrid Lieten is enthousiast over het project. Zij stelt dat er bij het project veel informatie beschikbaar komt die interessant is voor alle spelers in de markt. Politieke tegenstanders van de minister verwijten haar dat zij aan ‘green washing’ doet. Dat zou een strategie zijn waarbij de minister een groen laagje aanbrengt zonder diepgaande structurele duurzame maatregelen te nemen.

‘Groen Wassen’ kost volgens de Vlaamse VLD teveel belastinggeld. Het totale project Proeftuin elektrische Wagens kost 20 miljoen euro.