Greencab: Groene Taxi in Utrecht

In de gemeente Utrecht rijden sinds gisteren 40 Greencabs ofwel groene taxi’s rond. Deze green cab taxi’s zijn volledig elektrisch en hebben een actieradius van circa 100 kilometer, daarna moeten ze worden opgeladen aan een laadstation.

Het Utrechtse taxibedrijf Prestige is een van de initiatiefnemers van het project. Er wordt gereden met taxi’s van vijf verschillende autofabrikanten. Daarnaast wordt het taxi project in Utrecht mede gedragen door TNO, de Technische Universiteit in Delft en de ANWB.

Green Cab in Utrecht

De green cabs zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Het project draait door een subsidie van twee miljoen euro die is afgegeven door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu. Eind 2012 wordt de balans opgemaakt en horen we meer over deze pilot.

Door de subsidie kunnen de elektrische taxi’s, die voornamelijk ritten afwerken in het centrum van de stad Utrecht, gewoon rijden tegen het normaal geldende taxitarief.

Elektrisch vervoer lijkt bezig aan een onstuitbare opmars. Onlangs berichtten we al over een project met 100 elektrische auto’s in Hasselt.