Noord Brabant experimenteert met elektrisch vervoer

In de provincie Noord Brabant is eerder deze week het startschot gegeven voor zeven experimentele projecten op het gebied van elektrisch vervoer. De projecten creëren werkgelegenheid voor zo’n 100 personen en worden ondersteund door de provincie met 2,8 miljoen euro. Een overzicht.

Deelautopark Paleiskwartier:

Zakelijke gebruikers in het Paleiskwartier te ’s-Hertogenbosch gaan ervaring opdoen met het laden en parkeren van elektrische deelauto’s die ze gebruiken. Samenwerkende partijen in het project zijn de gemeente ’s-Hertogenbosch, Brabant Water, Koning Willem I College, Tribal Internet Solutions, Avans Hogeschool, Hogeschool HAS Den Bosch, Rocoh Nederland, Prolease  en Mobili.

E-truck on the road: Elektrische vuilniswagen.

Een volledig elektrische vrachtwagen,uitgevoerd met  met elektrische aandrijflijn dito accupakket, op basis van een op een DAF CF, gaat afvalstoffen verzamelen in verschillende plaatsen in Noord-Brabant. Samenwerkende partijen binnen dit project zijn de  Beukers Groep, de Baetsen Groep, CURE/ Van Gansewinkel uit Budel en Smits Machinefabriek.

STaR Range Extender:

Een technisch project met een verbrandingsmotor, die accu’s tijdens een rit weer vult nadat de accu al zijn elektriciteit heeft afgegeven. Be-Kking management, Progression Industry, VIRO Eindhoven en de TU Eindhoven werken samen binnen dit project.

IPT Bus: Bussen draadloos opladen bij de bushalte

Het lijkt mogelijk om elektrische stadsbussen van 12 meter lang draadloos op te laden terwijl ze stil staan bij de bushalte. Daarmee wordt de actieradius van zo’n bus aanzienlijk vergroot. De gemeente den Bosch, vervoerder Arriva Brabant, Conductix-Wampfler, eletriciteitsleverancier Enexis en All Green Vehicles gaan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.

SLIM Elektrisch rijden Noord-Oost Brabant:

De studenten van Fontys Automotive onderzoeken de invloed van de rijstijl, het weer en gebruiksbelasting van de accu’s samen met de Gemeente Oss, Vervoersservice Van Driel BV, 0900-electric BV, Prolease, RMB, en OC Mobility Coaching.

Electrical Charging Inverter Device:

Binnen dit project wordt een systeem ontwikkeld voor het opladen van accu´s en het aandrijven van de motoren in één compact stuk vermogenselektronica. Dat klinkt technisch, maar zou enorme voordelen kunnen opleveren bij gebruik in  mobiele hijskranen. Heliox BV, All Green Vehicles en Spierings Kranen. gaan samen de proef op de som nemen.

Zero Emission Phileas: Stadsbus zonder uitstoot

Je zou via een inductiesysteem elektrische stadsbussen draadloos kunnen opladenAPTS, Bombardier en BICON gaan een inductiesysteem testen en de haalbaarheid ervan onderzoeken in een praktijktest.

Provincie is actief

De provincie Noord Brabant heeft voor de hiervoor genoemde projecten in totaal 2,8 miljoen euro ter beschikking gesteld voor voornoemde projecten. de provincie vaart duidelijk een groene koers. Eerder werd al ruim 48 miljoen beschikbaar gesteld voor zonne-energie.

Bron: Provincie Noord-Brabant.