Het einde van de Qbox Energiemonitor
De Qbox Energiemonitor uit Nederland verschaft realtime inzicht in het verbruik van elektriciteit en gas.
Een update in 2019
Onderstaand vindt u een volledig review van de Qbox energiemonitor uit 2017. We waren en zijn erg enthousiast over deze handige tools. Na de overname van Qurrent door Greenchoice is per 1 januari de stekker uit de Qbox getrokken. En dat is heel erg jammer, temeer daar aan gebruikers geen enkele mogelijkheid geboden werd om data veilig te stellen. Velen, waaronder ondergetekende, kwamen achter de afsluiting van de Qbox nadat deze een feit was en konden dus ook niet meer bij hun historische data. Een miskleun van jewelste. De Qbox doet het niet meer en is ook niet meer te koop. Momenteel testen we een CEWE uit Assen. En de eerste resultaten zijn veelbelovend. We houden u op de hoogte.
En voor wie nog eens terug wil lezen hebben we onderstaand de originele review van de Qbox laten staan. In de hoop dat iemand er ooit nieuwe firmware voor schrijft en er zo voor zorgt dat deze Qboxen niet bij het oud vuil hoeven te belanden…
In deze rubriek nemen we regelmatig systemen onder de loep waarmee u uw energieverbruik kunt monitoren en (meestal) verlagen. Dat zijn soms meetsystemen op apparaatniveau zoals de Plugwise, maar ook systemen als de Wattcher en de Youless werden uitgebreid besproken. Tijd voor een volgende review. Dit keer de Qbox Energiemonitor van Qurrent. De Qbox Energiemonitor en de Qbox Solar lijken bijproducten van deze Nederlandse energieleverancier.
Voordeel Qbox Energiemonitor
de Qbox Energiemonitor als eerste aan bod kwam in deze test is niet zo moeilijk. Redelijke reviews op internet en het feit dat bij de Qbox géén abonnement benodigd is. Eenmaal aangeschaft zijn er geen verdere maandelijkse kosten meer. Iets wat bijna bij alle alle andere leveranciers die realtime of quasi-realtime monitoringsystemen leveren wel het geval is.
Voor alle electriciteitsmeters
De Qbox energiemonitor kan in principe overweg met alle soorten meters. Ferrarismeters, led meters en slimme meters. Alleen wie een slimme meter heeft kan ook het gasverbruik in liters per uur registreren. Wilt u ook weten hoeveel uw zonnepanelen produceren dan dient een aanvullende stroommeter aangeschaft te worden die door een erkend installateur dient te worden aangesloten en gekoppeld in de meterkast. Voor deze review nemen we de Qbox Energiemonitor onder de loep in combinatie met een slimme Iskra meter die zowel het stroomverbruik als gasverbruik registreert.
Qbox Energiemeter aansluiten
Order ingegeven, een dag later staat de koerier met de Qbox Energiemeter op de stoep. Gauw aan de slag. Qurrent heeft veel aandacht besteed aan het zo eenvoudig mogelijk maken van de installatie. Er zijn installatiefilmpjes op Youtube en ook in de doos zit een uitgebreide handleiding die het aansluiten van de Qbox Energiemonitor tot in de kleinste details behandelt.
Kort samengevat: netwerkstekker in de qbox en de router (of een switch), meegeleverde qbox stekker in de qbox en in de aansluiting op de slimme meter, stroom erop (verbruik een paar Watt) en klaar is kees. Binnen een paar minuten wordt het lampje op de Qbox Energiemonitor groen.
Ik had na het bestellen alvast een account aangemaakt bij Qurrent voor de opslag van mijn gegevens. Snel ingelogd op de Ipad en kijken… geen data. Laptop… geen data… Hmmm….. PAs dan valt de kaart op die in de doos zit. Daar staat op dat na het aansluiten de qbox geactiveerd moet worden op de website. Dat dan eerst maar even doen. Adresgegevens gecompleteerd en ingegeven wat voor een meter er gebruikt wordt. Dat is even opletten maar duurt 5 minuten. Opslaan en klaar…
De eerste data
Snel terug naar de Ipad. U verbruikt momenteel -1900 Watt. En dat klopt want het is laat n de middag en de zon schijnt. De zonnepanelen op het dak doen hun werk. Dat geldt dus ook voor de Qbox. De data komt binnen. De productie van de zonnepanelen nog niet, want de elektricien is besteld voor de komende week en die komt de laatste touwtjes aan elkaar knopen.
Na enige tijd zie ik dat de grafieken op mijn Ipad en mobiele telefoon zich beginnen op te bouwen. De Qbox Apps werken vlot en laden snel. Dat is prettig. Wel jammer dat op Ipad en mobiele telefoon geen jaaroverzichten kunnen worden bijgehouden, dat gaat klaarblijkelijk alleen op de laptop.
Tot op heden enthousiast over de installatie en het gebruik van deze energieverbruiksmanager. We gaan de Qbox energiemeter zijn werk laten doen en houden u op de hoogte van de voortgang en onze bevindingen.
Eerste update: twee maanden later
Inmiddels snort de Qbox Energiemonitor ruim twee maanden in de meterkast. We raken gewend aan de grafieken en krijgen een steeds beter inzicht in onze opwekking (panelen) en het verbruik van gas en electriciteit. Dat is mooi. Het valt op dat onze slimme meter gas vaak een paar uur later lijkt te rapporteren dan het moment waarop het gebruik optreedt. Niet echt hinderlijk, soms wat vreemd. Misschien dat er een update gemist wordt.
Wat wel vervelend is is het feit dat het energieverbruik vooral ’s nachts geregistreerd lijkt te worden in trappen van 12 Watt. Ons sluipverbruik ’s nachts valt altijd terug tot 72 of 84 Watt. Een kleinere interval schijnt niet mogelijk te zijn. En dat is vervelend. Niet voor het verbruik, maar wel omdat fijn afstemmen daardoor moeilijker wordt. Want wanneer we ergens een paar Watt vanaf snoepen, kan het zomaar zijn dat we dus géén lager verbruik registreren op Qbox Energiemonitor. De laagst gemeten waarden zijn steevast 60, 72 of 84 Watt (of meer natuurlijk). En dat bevreemdt me enorm.
De Technische Dienst van Qbox komt echter met een uitleg waardoor e.e.a. wat beter te begrijpen is;
” Zoals het op onze website getoond wordt is voor een slimme meter 12 Watt inderdaad de kleinste stap. Dit heeft te maken met de resolutie van de grafiek en van de slimme meter.
De s limme meter geeft elke minuut de energie in kWh door met 3 cijfers achter de komma. Dat komt dus neer op een resolutie van 1 Wh.
Om dit om te zetten in vermogen per 5 minuten, de resolutie van de daggrafiek, vermenigvuldigen we Wh met (60/5=)12 om Watt te krijgen.
Andersom geredeneerd: Stel dat het gehele verbruik 10 Watt is gedurende een uur. Dat is 10 Wh aan energie. De slimme meter verhoogd in dat geval 10 keer per uur (dus elke 6 minuten) de Wh stand die de Qbox ontvangt. De grafiek zou dan in dat uur 2 punten met 0W en 10 met 12W tonen. Dit middelen over een uur geeft 10W.
U kunt dus zelf het gemiddelde verbruik over een uur met een nauwkeurigheid van 1 W berekenen door de 12 waarden te middelen. Via de website kunt u dat laten berekenen door een periode van een uur te selecteren bij ” Specifieke periode binnen deze dag ” onder de daggrafiek. Als u dus een apparaat met een verbruik van 3W uitzet zal dit uurgemiddelde ook 3W lager zijn.
Overigens geeft de slimme meter ook het vermogen van dat moment door aan de Qbox. Dit is tot op 10W nauwkeurig. Dit willen we in de toekomst als live verbruik tonen in de Qurrent App, maar nu doen we dat nog niet. Bij nieuwe slimme meters wordt dit zelfs 1W. “
Wij blijven u op de hoogte houden.
Nieuwe verbeterde APP voor Qbox gebruikers
Inmiddels heeft Qurrent een nieuwe sterk verbeterde App uitgebracht voor de gebruikers van een Qbox. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play. Belangrijkste vernieuwing is de toevoeging van het jaarverbruik. Het jaarverbruik van gas en elektriciteit was tot op heden wel in te zien op de website van Qurrent, maar niet op de app.
Voor wie het verbruik nauwkeurig wil monitoren is dit een belangrijke toevoeging. Verder is de app grafisch goed doorontwikkeld en worden de gegevens op een betere manier gepresenteerd dan voorheen. Al met al een aanzienlijke verbetering.
Qbox een jaar in gebruik
Het is goed om na een flinke gebruiksperiode nog eens terug te kijken op de gebruikerservaringen. De Qbox draait nu ruim een jaar. En nog steeds naar volle tevredenheid. De metingen zijn accuraat en zowel de website als de apps draaien probleemloos zowel op Android als IOS.
Sinds de laatste grote update is er qua functionaliteit niet heel veel meer toegevoegd aan de app van Qurrent. Wellicht dat een extra knop waarin de gegevens over de periode van een jaar naast elkaar weergegeven nog een welkome aanvulling zou zijn. Ook zou de verwerking van graaddagen in het gasverbruik de app verbeteren. Het gasverbruik wordt nu vanaf de slimme meter keurig opgeslagen, maar zonder een koppeling met graaddagen heb je daar niet zoveel aan.
Ik ben benieuwd of de ontwikkelaars bij Qurrent doorontwikkelen en voor de gebruikers van de Qbox bijvoorbeeld een forum opzetten waar gebruikerservaringen kunnen worden uitgewisseld. Dat draait bij aan de community en zou het product beter maken. Het bevreemdt me dat een dergelijk forum er nog niet is.
Mochten er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan houden wij u natuurlijk op de hoogte.