Tocardo Tidal maakt elektriciteit uit stromend water
De turbines van Tocardo Tidal maken elektriciteit en lossen een probleem op voor netbeheerders en wel als volgt:
Op een zonnige winderige voorjaarsdag ontstaat in Duitsland al snel een probleem. De zonnepanelen in het land beginnen te snorren en door de wind worden de Duitse windmolens actief en beginnen ook elektriciteit te produceren. Door het grote aantal panelen en molens wordt een onvoorstelbare hoeveelheid elektriciteit geproduceerd en dat leidt tot problemen. Problemen voor de netbeheerders die niet weten waar ze met de stroom heen moeten. En problemen voor de planners van energie-centrales die voor een constante stroomproductie moeten zorgen. Door de onvoorspelbaarheid van zon- en windstroom valt het niet altijd mee om een stabiele aanvoer te realiseren. De problemen beperken zich niet tot Duitsland maar slaan ook door naar de omringende landen, waaronder Nederland.
En zo kan het voorkomen dat op een zonnige winderige voorjaarsdag complete windparken worden uitgeschakeld. En wie weet dat het in Nederland slechts een op de vijf dagen hard genoeg waait om windmolens fatsoenlijk te laten draaien, begrijpt dat het afschakelen van windmolens bij voldoende wind dus niet de bedoeling is. Maar zonnepanelen stilzetten is helemaal ondoenlijk, dus er is -op dit moment althans- geen alternatief voorhanden.
Is er dan géén duurzame manier van productie die wél betrouwbaar is qua prestatie en levering? Jawel hoor, getijde-stroom die wordt opgewekt bij spui-dammen, in zee en in rivieren is uiterst voorspelbaar. Je kunt vrij redelijk bepalen hoeveel stroom er geproduceerd gaat worden. Tocardo Tidal Turbines, een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Den Oever levert – zoals de naam al doet vermoeden getijde-systemen die elektriciteit opwekken.
Tocardo Tidal: projecten in Nederland
De turbines van Tocardo Tidal draaien al vijf jaar in de Afsluitdijk en binnen een jaar start een flinke centrale bij het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel. Verder staan nog plannen op stapel om turbines te gaan plaatsen in de Brouwersdam in Zeeland. Tenminste als die binnenkort uit milieuoverwegingen op een aantal plaatsen wordt open gemaakt, waarna de Tocardo Tidal turbines aan de slag kunnen. Het management van Tocardo Tidal zou graag een centrale plaatsen in de Oosterscheldekering. Niet alleen omdat het een van de meest bekende keringen ter wereld is, maar ook omdat een getijdecentrale daar 16 tot 18 uur per dag elektriciteit kan leveren.
Kosten getijde-centrale
Elektriciteit uit een getijde-centrale kost momenteel circa 30 cent per kilowattuur. En dat is meer dan de kosten bij zonnepanelen, of windenergie, om nog maar niet te spreken van een kerncentrale of vervuilende kolencentrale. Want deze laatste twee maken stroom voor nog geen 5 cent.
Maar toch. Op school ‘vroeger’ een kleine 30 jaar geleden, leerden we dat Rusland misschien wel de grootste oliereserves ter wereld had, maar dat die economisch niet exploitabel waren. Ze zouden er nooit geld mee gaan verdienen. Inmiddels weten we wel beter. Door de gestegen prijzen zijn Russisch gas en olie een factor van belang.
En zo zou het natuurlijk ook kunnen gaan met de Tocardo Tidal turbines. Die leveren nu nog relatief dure stroom, maar er is sprake van een leercurve. In een rivier in Nepal wordt al stroom gemaakt voor 8 cent. Weliswaar onder ideale condities, maar door schaalvergroting en heel veel experimenteren worden de installaties in rap tempo beter en goedkoper.
En daarmee hebben de getijdecentrales van Tocardo Tidal een uitstekende toekomstverwachting en kan het bedrijf een flinke bijdrage leveren aan een duurzamere planeet. En dat je daar dan ook nog eens qua productie de klok op gelijk kunt zetten, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Wordt vervolgd…
Waarom word het plan Lievense niet uitgevoerd . ( water omhoog pompen als wij energie overhouden en de pompen de andere kant uit laten draaien als wij stroom nodig hebben).
Dat plan was toen alleen met windmolens ,maar wij kunnen dit idee ook gebruiken voor alle stroom die overblijft , volgens mij een geweldige oplossing .
Wij zouden zoiets ook wel kunnen realiseren in de Noordzee wij zijn toch dijkenbouwers .
Misschien samen met een int.luchthaven daar zijn ook wel eens plannen voor geweest (dan zou de overlast van Schiphol ook drastisch minder worden).
Goed voor de werkgelegenheid , en ook een geweldig uitvoerproduct