Belasting op energie verdriedubbeld in 19 jaar
Onze auto wordt vaak aangemerkt als de favoriete melkkoe van de regering. Maar wie de belasting die geheven wordt op energie nader onder de loep neemt, ziet dat ook daar de prijsstijgingen niet van de lucht zijn. De belasting op energie is in 19 jaar ruim verdrievoudigd.
In het jaar 1990 werd gemiddeld 1 euro belasting per gigajoule geheven. In 2009, zo’n 19 jaar later, was de heffing 3,30 euro per gigajoule, ruim een verdrievoudiging. Vooral particulieren moeten het ontgelden, want zij betalen het meest.
Het gemiddelde gezin in Nederland rekent zo’n slordige 9 euro per gigajoule af. Het bedrijfsleven € 1,80 per gigajoule. Dat komt omdat de grootverbruikers (het bedrijfsleven dus) minder belasting betaalt dan de consument. De achterliggende gedachte is dat de kosten van het bedrijfsleven niet uit de hand mogen lopen omdat dan de concurrentiepositie verslechterd. Bij consumenten worden geen kortingen toegepast.
De verhogingen zijn becijferd en bekend gemaakt door Compendium.
En de consument? Die hoeft voorlopig zeker geen kentering te verwachten. Het is reëel om aan te nemen dat de belasting verhogingen gestaag zullen doorzetten. Er is geen enkel signaal van een naderende kentering in de energiebelasting. Kan dan consument dan niets doen? Jawel. Ervoor zorgen dat het verbruik omlaag gaat en zelf energie opwekken. Want over zelf opgewekte energie betaal je geen belasting, en over energie die je niet gebruikt ook niet.