Jack Hage wil dat ondergrondse windmolen een kans krijgt
Jack Hage houdt zich al geruime tijd bezig met groene energie. De innovator uit Putten kwam begin 2010 met een concept voor een windmolen die voor 95% ondergronds is geplaatst. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar is wel een nadere bestudering waard.
Turboventilatoren die door de bovengrondse wind gaan draaien, zijn via een pijp verbonden met een ondergrondse ruimte. Daar wordt dus aan de ene zijde lucht uit gezogen. Die lucht wordt aangevuld door een grote opening aan de andere zijde van de ruimte. Hierdoor vindt in de ondergrondse kamer een fikse luchtverplaatsing plaats. Midden in deze lucht doe verplaatst wordt, bevindt zich een grotere ventilator die gaat draaien en op zijn beurt weer een turbine aandrijft die elektriciteit genereert.
Het concept wordt uitgelegd op nevenstaande afbeelding, maar wie de 3D-impressie bekijkt die Hage liet maken voor zijn concept, begrijpt nog beter hoe het concept in de praktijk zou kunnen werken.
In een tijd waarin overal de plaatsing van windmolens tot heftige protesten leidt van voornamelijk de omwonenden, zou het niet verkeerd zijn om het concept van de ondergrondse windmolen van Jack Hage eens aan een aantal fikse testen te onderwerpen. De molen van Hage is namelijk niet landschapsvervuilend.
Hage timmert al jaren aan de weg. Hij heeft al diverse -voornamelijk groene- ideeën gelanceerd. De ondergrondse ventilator is nu toe aan een volgende fase. Ingenieursbureau Trinergy en het Veluws Centrum voor Technologie (VCT) in Nunspeet zijn begonnen aan een haalbaarheidsonderzoek van de ondergrondse windmolen.
Jack Hage kan op dit moment niet anders dan wachten op de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek. Wij houden u op de hoogte.
Een nog mooiere link;
http://www.youtube.com/user/freaqie#p/a/u/0/LxjvUbZ2qgs
Groet,
Jack Sr.
Hallo Jack een prachtig systeem en een mooie presentatie. Mischien is het zinvol om aan de inlaatzijde van de turbine een kruiskap te plaatsen die de wind van alle richtingen kan vangen en zo voor een overdruk zorgt in het systeem voor de turbine.
Er komen mer de proefopstelling tien varianten van mogelijkheden wat betreft de inlaatzijd- , goed mogelijk dat dit er één van wordt. Thanks voor het meedenken Leo.
Misschien de arofinn van http://www.finn.nl er bij gebruiken voor nog meer windkracht.