Kamperen met een tent die zonenergie opwekt

Er zijn mensen die wel houden van een beetje spartaans kamperen. Niet met een grote luxe caravan, maar gewoon met een tent. Vervoer bij voorkeur via de fiets. Deze natuurkampeerders leggen al fietsend enorme afstanden af en pendelen vaak via een vooraf bepaalde route van camping naar camping. Wanneer er geen camping is, dan wordt de tent gewoon onderweg opgezet, meestal op een plek met een spectaculair uitzicht.

Nu is het erg moeilijk om elektriciteit helemaal uit te bannen als je gaat kamperen. Bijna iedereen heeft een GSM toestel bij dat moet worden opgeladen, dat geldt ook voor de zaklamp, het scheerapparaat en eventuele andere elektrische apparatuur. En de GSM opladen in de scheerstekker van het toiletgebouw op de camping is vaak niet zo handig.

Is er dan een alternatief buiten de kleine draagbare zonnepanelen die kampeerders kunnen gebruiken, die vaak te traag laden? Jazeker? er zijn inmiddels tentdoeken met ingebouwde lichtgewicht zonnepanelen die als de tent staat energie produceren. De tentdoeken met ‘flexibele PV’ panelen zorgen ervoor dat elektriciteit in eigen beheer kan worden opgewekt.

De zonnetent heeft ook de aandacht getrokken van het Amerikaanse leger. Soldaten onderweg hebben elektriciteit nodig. Er worden diverse modellen getest, die in grootte en stroomopbrengst variëren van 200 tot 3000 Watt. de militairen lijken enthousiast. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat deze technieken zijn uitontwikkeld en we in de natuur tenten tegen komen die in hun eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Waarmee groen kamperen nog een beetje groener is geworden.