Na zachte winter fikse daling gemiddeld gasverbruik
De winter is mild, uiterst mild. Zo blijkt ook uit de verbruiksstatistieken van het gasverbruik tussen november 2013 en begin februari 2014. Nederlandse huishoudens verstookten in die periode een kleine 20% minder aan gas dan ze normaal doen.
Dat blijkt uit publicaties van Energiereus Essent. Uitgaande van een gemiddeld gasverbruik van 1440 kubieke meter per jaar, scheelt dat bijna 23,50 per huishouden per jaar. Wie een vrijstaand huis heeft betaalt meer aan gas, maar bespaarde ook meer, 36 euro. In een twee onder een kap daalde de rekening gemiddeld 27 euro, in een rijtjeshuis 22 euro en in een flat bijna 15 euro.
De besparing op het gemiddeld gasverbruik is niet bij iedereen direct zichtbaar, maar hangt deels ook af van het tijdstip waarop de jaarafrekening wordt opgemaakt. Het voorjaar van 2013 was bar koud. Wie dat nog niet afgerekend heeft ziet een deel van het voordeel van deze winter wegvallen tegen de strenge winter van afgelopen jaar. Maar wie bijvoorbeeld in april heeft afgerekend. Zal in de afrekening een duidelijk lager gemiddeld gasverbruik gaan zien.
Een deel van de besparingen wordt trouwens ook teniet gedaan door het feit dat de belastingen per 1 januari zijn gestegen. Anders waren deze waarschijnlijk nog hoger uitgevallen.
Gemiddeld gasverbruik en graadddagen
Wie wekelijks de meterstanden opneemt en een lager verbruik ziet ten opzichte van het verbruik in dezelfde week het jaar daarvoor, is gauw geneigd om tevreden te zijn. Het verbruik is toch lager? Dan hebben we toch altijd geld bespaard? Geld wel, maar voor wat betreft de energie is dat niet zeker.
U houdt in bovenstaand voorbeeld namelijk géén rekening met de temperatuur buiten. Misschien vroor het afgelopen jaar wel dat het kraakte en was de afgelopen week uiterst mild, of andersom natuurlijk. Wie zijn gemiddeld gasverbruik wil vergelijken moet daardoor ook de gemiddelde temperatuur meenemen in de berekeningen. Alleen dan kun je eerlijk vergelijken.
De eenheid die hiervoor gebruikt wordt is een graaddag. Met graaddagen kun je als eenheid precies berekenen hoe de temperatuur zich in de ene periode verhield tot een andere periode. En zo kun je dan ook héél precies je gemiddeld gasverbruik volgen en meten. Besparen op gas wordt daardoor gemakkelijker omdat u beter en effectiever vergelijkt. Op Wikipedia staat een verhandeling over graaddagen en die vindt u HIER.