Eind april 2015 was er een ‘Energy Event’ bij Tesla Motors. Een productpresentatie die zoals een Amerikaans bedrijf betaamt omgeven wordt met de nodige persaandacht. Maar dit keer was er dan ook echt iets te melden. Elon Musk, miljardair en eigenaar van Tesla kwam zelf uitleggen dat de energiewereld binnenkort ingrijpend gaat veranderen.

Musk kan visie niet ontzegd worden. Hij maakte van Tesla een gewild en succesvol automerk. Daarbij is Musk behoorlijk ideologisch ingesteld. Hij deelt alle opgedane kennis met iedereen die dat wil, geen patenten, geen rechtszaken, Musk deelt kennis voor een betere wereld. Punt…

Tesla Powerwall

Tesla Powerwall

Tesla Energy is nieuw. Musk verhaalt in zijn presentatie over de zon, belangrijkste energiebron die ongelofelijke hoeveelheden energie naar de aarde stuurt. Een aarde die in rap tempo vervuilt. Zonneenergie is gratis, geruisloos en milieuvriendelijk. De ruimte die nodig is om de hele Verenigde Staten van fossiele brandstof af te halen is veel kleiner dan veel mensen denken. Vooral daar waar ruimte is op daken is het niet moeilijk om energieneutraal te worden (zelfs in een land als Nederland).

Probleem: De zon schijnt niet elke dag en ook niet ’s nachts

Er is volgens Musk een probleem. De zon schijnt niet elke dag en geen enkele nacht. Zonnepanelen wekken stroom op, maar het is niet zo eenvoudig om die stroom op te slaan en zo onafhankelijk te worden van het stroomnet dat gevoed wordt met fossiele energie.

Probleem: Huidige accu’s niet geschikt voor opslag zonne-energie

Over de huidige beschikbare accu’s op de markt is de Tesla voorman redelijk duidelijk ’they suck’. Bestaande accusystemen zijn te duur, onbetrouwbaar, moeilijk te integreren, hebben een te korte levensduur, zijn niet efficiënt, niet schaalbaar en zien er lelijk uit.

Oplossing: De Tesla Powerwall

Elon Musk Photo cc JD Lasica @Flickr

Elon Musk

De Tesla Powerwall is een accusysteem voor consumenten en bedrijven dat al deze problemen oplost. De accu neemt overdag stroom op en geeft die als het donker is terug aan het stroomnet in huis. De Tesla Powerwall kan aan de muur gehangen worden en ziet er goed uit. Die muur mag binnenshuis zijn in de garage of bijkeuken, maar ook buiten. Voor een bedrag van $3500,- heeft u een Tesla Powerwall van 10 kWh in huis. Geen stroomuitval meer. het systeem is ergonomisch en veilig. Negen powerwalls kunnen aan elkaar gekoppeld worden. In afgelegen delen van de wereld waar energie duur is, vaak uitvalt of gewoon niet aanwezig is, biedt de Tesla Powerwall met zonnepanelen uitkomst. De eerste powerwalls worden in de zomer van 2015 uitgeleverd.

Voor grootverbruikers is er het Tesla Powerpack, een systeem dat oneindig opgeschaald kan worden. Het gebouw waar de Tesla persconferentie plaatsvindt is uitgerust met een powerpack en draait op zonlicht. Systemen van 1GWh zijn geen probleem, kleine steden kunnen op een Tesla Powerpack worden aangesloten. Elon Musk denkt groot. Met 900 miljoen powerpacks kun je de gehele aarde van energie voorzien. Met 2 miljard powerpacks kun je de aarde van alle elektriciteit voorzien, elektrisch laten rijden én verwarmen. Dat zijn er veel, maar er rijden op aarde ook twee miljard auto’s rond en die worden iedere 20 jaar vervangen.

Het is dus mogelijk. Tesla bouwt aan een enorme fabriek die accu’s gaat produceren. Musk wil ook dit project niet alleen aanpakken. Hij nodigt iedereen uit om mee te denken en te bouwen. Omdat het volgens hem de enige aan hem bekende manier is die ervoor zou kunnen zorgen dat de wereld omschakelt op groene energie.

Tesla Powerwall bruikbaar  in Nederland?

Ervan uitgaande dat de Tesla Powerwall in Nederland leverbaar wordt voor een kleine 3000 euro. Is het dan handig om er een aan te schaffen? Een vraag die misschien niet zo eenvoudig te beantwoorden is. In Nederland kan namelijk worden gesaldeerd. Overtollige zonnestroom kunt u terugleveren en later weer afnemen tegen dezelfde prijs, voor de meesten onder ons ongeveer 22-23 cent per kWh.

Maar Minister Kamp is niet onverdeeld gelukkig met deze regeling. En er zit ook wel iets oneerlijks in. Stroom leveren op een zonnige dag in juni voor een vaste prijs, op een moment dat iedereen stroom levert want de zon schijnt, en deze stroom dan terug komen halen als het vriest en de zon niet schijnt. Tegen dezelfde prijs. Daar zit iets raars in. Tot 2017 (optimisten melden tot 2020) blijft de huidige salderingsregeling van kracht, maar het is zeer wel denkbaar dat er beknibbeld gaat worden op deze regeling en dat bezitters van zonnepanelen minder voor hun geleverde stroom krijgen dan ze moeten betalen voor de stroom die ze afnemen (inclusief belasting).

En vanaf dat moment is de Tesla Powerwall een interessant stuk gereedschap waarmee zelf geproduceerde stroom voor een groot deel precies evenveel waard blijft als gewone stroom kost.

Is de Tesla Powerwall revolutionair en anders dan alle andere oplossingen? Nee eigenlijk niet, maar Elon Musk is een man met visie, en veel geld. Hij wil echt een betere wereld en is in staat heel erg veel media-aandacht te generen voor zijn producten en daarmee een betere wereld.

Wij houden u op de hoogte! Wat vindt u van de Tesla Powerwall? Laat het ons weten.

Wie Musk zelf zijn verhaal wil horen vertellen kan kijken naar de presentatie die hij eind april gaf tijdens het hierboven omschreven persevenement.

https://www.youtube.com/watch?v=yKORsrlN-2k

Foto Powerwall: Tesla Energy
Foto Elon Musk: Photo cc JD Lasica @Flickr

Update: mei 2016

Begin mei 2016 is Tesla begonnen met het uitleveren van de eerste Powerwalls in de Verenigde Staten. Onder de eerste klanten een tiental ‘pilot’ gebruikers die het systeem testen en bevindingen terugkoppelen naar de producent. Maar ook veel reguliere afnemers die bij stroomuitval niet of minder afhankelijk willen zijn van hun leverancier. En natuurlijk ook de gebruikers die zonnestroom willen opslaan voor later gebruik.

Update: oktober 2016

Er zijn in Nederland tot nu toe nog maar een kleine 30 Tesla Powerwalls verkocht. Zo heeft Eneco, dat de exclusieve verkooprechten van de Powerwall in de Benelux heeft, bekend gemaakt. Met ‘andersoortige ‘accusystemen erbij staan er in Nederland nog geen 50 installaties bij particulieren opgesteld. En dat is een tegenvaller, bij aankomst van de eerste container Powerwalls in maart had ook Eneco er meer van verwacht.

De oorzaken liggen voor de hand… Er kan tot 2020 volop gesaldeerd worden en het Nederlandse stroomnet is uitstekend van kwaliteit, betrouwbaar en zeer fijnmazig. Toch blijven de marketeers van Eneco gematigd optimistisch over de verkoopmogelijkheden van de Powerwall. Er start een nieuw initiatief CrowdNett genaamd.

Crowdnett, terugleveren in het groot

De basisgedachte achter CrowdNett is dat Powerwalls vraag en aanbod op het Nederlandse stroomnet mee in evenwicht kunnen houden. De zon schijnt niet altijd en ook de wind laat het soms afweten. Bij pieken of dalen in de vraag wordt dat nu nog opgelost door het aan- of verkopen van elektriciteit.  Met 400 Powerwalls zou één procent van de benodigde capaciteit duurzaam kunnen worden teruggeleverd, oftewel één Megawatt per week. het is niet een druppel op een gloeiende plaat, maar een mooi duurzaam begin…

CrowdNett incentives

Wie een Powerwall gaat kopen en meedoet aan Crowdnett, stelt een derde van de opslagcapaciteit ter beschikking aan Eneco in ruil voor een fikse aanschafkorting. Daarnaast krijgt de producent jaarlijks 450 euro terug betaald voor de geleverde stroom. Zo zouden meer mensen een Powerwall willen en kunnen aanschaffen volgens Eneco. Wij volgen de voortgang voor u op de voet.

Update: november 2016

Bij de productpresentatie van het Tesla zonnedak, is bekend gemaakt dat de Powerwall 2.0 onderweg is. Deze Powerwall brengt de gebruiker een hogere capaciteit van 14 kWh in plaats van 7. Hiermee kan de Powerwall meer huizen volledig off grid zetten. Het is echter de vraag of het systeem hierdoor geschikter wordt voor de Nederlandse markt dan tot nu toe het geval is geweest.

Update: juli 2019

De Tesla Powerwall wordt in Nederland maar mondjesmaat verkocht. En dat is te begrijpen. Zolang de salderingsregeling intact blijft, heeft iedereen gratis de beschikking over een Powerwall met onbeperkte capaciteit en opslag. Naar dit jaar bekend is geworden blijft de salderingsregeling intact tot tenminste 2023. Vanaf dan wordt  wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 krijgen de producenten van zonnestroom een lage  terugleververgoeding voor electriciteit die aan de energieleverancier  teruggeleverd wordt.

En dat is ook het moment waarop thuisaccu’s aantrekkelijk worden en opnieuw in beeld komen. Die accu’s worden de afgelopen jaren ook nog eens stelselmatig goedkoper. En daarmee ook aantrekkelijker. De Tesla Powerwall is in ons land de bekendste thuisaccu. Maar er zijn en komen steeds meer producenten die een soortgelijk product uitbrengen. En aangezien in ons land alle auto’s elektrisch moeten worden, zullen producenten meer onderzoeksmiddelen van inzetten voor het verbeteren van accu’s. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook de thuisaccu’s mee gaan profiteren van deze extra R&D. Al met al blijft dit dus een interessant onderwerp dat we voor u blijven volgen.

Update: augustus 2020

We zijn inmiddels weer een jaar verder. Ook weer een jaar dichter bij de geplande afbouw van de salderingsregeling in Nederland. Waarmee het goed is om de ontwikkelingen te blijven volgen. Onderstaand een Youtube Video met een uitgebreide reportage over het gebruik van een Tesla Powerwall door een Amerikaanse eigenaar. Een heldere verhandeling die vooral interessant is voor mensen die willen weten wat de voor- en nadelen in de praktijk zijn en waar je op moet letten.