nul op de meter

Nul op de meter: haalbaar of niet?

nul op de meterIn ons koude kikkerlandje je energieverbruik halveren of zelf helemaal tot nul terugbrengen is eigenlijk niet eens zo heel erg moeilijk. Met behulp van zonnepanelen kan iedereen -mits het dak groot genoeg is- ervoor zorgen dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger is dan het effectieve stroomverbruik in huis. Met het verbruik van gas is dat een ander verhaal. Maar toch komen ze er, de ‘nul op de meter’ huizen die in principe géén energierekening voor gas en elektriciteit meer hebben.

Nul op de meter: twee categorieën

Wie zich inleest in energie neutrale woningen, een passief huis, of ‘nul op de meter’ huis, ziet dat er eigenlijk twee categorieën zijn waar we rekening mee moeten houden en wel nieuwbouw en renovatie.

Nieuwbouw is wat gemakkelijker te begrijpen en te realiseren. Huizen worden sowieso steeds zuiniger gebouwd. Ze zijn beter geïsoleerd en het geld om de energiekosten te beperken kan effectief worden geïnvesteerd.

Nog interessanter wordt het als met een lening het huis energieneutraal gemaakt kan worden. Wanneer de rente en aflossing van deze lening lager zijn dan de kosten voor gas en stroom, dan wordt iedereen plots voorstander. Op de site van eigen huis wordt het systeem uitgelegd.

Een gemiddelde woning in Nederland heeft maandelijks 165 euro energiekosten. Bij een lening die in 15 jaar wordt afgelost, komt een bedrag beschikbaar van 24.000 euro dat kan worden ingezet om het huis passief of energie neutraal te maken. Er worden momenteel pakketten ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn om binnen een periode van 10 dagen een huis energieneutraal te maken voor dit bedrag van 24.000 euro. Lukt dat, dan is er sprake van een doorbraak.

Renovatie en nul op de meter

Het is natuurlijk geweldig als passieve nieuwbouwhuizen gerealiseerd worden, maar de meeste winst is te behalen in de huursector. Want in de zestiger en zeventiger jaren zijn in ons land enorme aantallen huurhuizen gebouwd die niet energiezuinig zijn. De bewoners van deze huizen hebben gemiddeld hoge energierekeningen. En een huis zo renoveren dat het een nul op de meter huis wordt, is moeilijker dan bij nieuwbouw.

En toch gloort ook hier hoop aan de horizon. Verschillende aannemers ontwikkelen concepten die hen in staat stellen om binnen een week een energieslurpend huis energieneutraal te maken. De verhuurder van de woningen financiert de verbouwing en verrekend de extra kosten in de huur. Die mag hoger worden want de energiekosten tuimelen naar beneden. Renovatieprojecten in het noorden zoals dat van Accolade laten zien dat het mogelijk is om tegen behap- en financierbare kosten klinkende resultaten te boeken.