Een Cemm energiemanager kan u enorm veel geld besparen. Als u graag wilt weten wat er aan energie verbruikt en opgewekt wordt in huis heeft u de keuze uit een fiks aantal mogelijkheden. Een keur aan energiemanagers. Van heel simpel tot enorm uitgebreid. De keuze is reuze. In dit artikel speciale aandacht voor de CEMM van Cedel. Een Nederlandse energie verbruiksmanager uit Drenthe.
Vaak is er sprake van een abonnement en draaien deze diensten in de cloud. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. Zoals begin 2019 pijnlijk duidelijk werd toen Qurrent de stekker uit Qbox trok, een energiemanager met een hele schare trouwe gebruikers. Die waren ineens al hun verzamelde data kwijt en keken tegen een leeg scherm aan: In de cloud. De servers waren afgesloten.
Begin van de zoektocht…
Op zoek naar een nieuwe energiemanager dus. Eentje die rechtstreeks gekoppeld wordt aan de slimme meter. Die per minuut meet en registreert. Die op afstand met een telefoon, tablet of PC te benaderen is. En dat alles liefst zonder abonnement. En Oh ja… ook belangrijk… De data die gegenereerd wordt dient lokaal opgeslagen en beheerd te kunnen worden.
Criteria voor een energie verbruiksmanager
Er dus maar eens even goed voor gaan zitten. Je komt daarbij in Nederland al vrij vlot uit op de website van Milieu Centraal. Dat is niet zomaar, op de site een enorm overzicht van Energie Verbruiksmanagers dat je helpt bij het vinden van jouw ultieme energie meetoplossing.
Mijn verbruiksmanager moet kunnen worden aangesloten op mijn slimme meter, ik wil Gas en stroom apart monitoren en ik heb twee groepen zonnepanelen, eentje op het zuiden en een op het zuidoosten. Ik wil realtime inzicht in verbruik en opbrengst.
Waar ik ook op let is het aantal positieve reviews dat door medegebruikers gegenereerd wordt. Ik zoek daarbij naar een hoge score en liefst behoorlijk wat beoordelingen, dat verkleint de kans op manipulatie. En daarbij valt mijn oog op de CEMM van ingenieursbureau Cedel uit Assen. Die scoort redelijk qua prijs, en hoog in de beoordeling.
Ik heb al eerder over de CEMM gelezen, toen bekend werd dat de Qbox niet meer functioneerde, kwam Cedel met een oplossing waarbij je een deel van de bestaande bekabeling kon blijven gebruiken als je de Qbox verving door een CEMM. De website maar eens uitgeplozen en en CEMM Basic besteld.
CEMM Energiemanager
De CEMM Basic kost 179 euro. Daarvoor kun je realtime inzicht krijgen in je gasverbruik, je electraverbruik en twee groepen zonnepanelen. Die sluit je aan op een aparte digitale pulsteller (geen onderdeel van de CEMM je moet ze bijkopen).
De gegevens worden lokaal op de CEMM aangesloten. Die is ook te benaderen vanaf je telefoon, tablet of PC. Je kunt de data die aanwezig is ook laten exporteren voor verdere analyse van je verbruik in Excel of Google Sheets.
Het aansluiten van de CEMM is een fluitje van een cent. Met de summiere gebruiksaanwijzing en het filmpje op Youtube is het karwei in een paar minuutjes geklaard.
Op de website van Cedel registreer ik vervolgens de CEMM en maak een account aan. Een paar minuten later komt de eerste gegenereerde data binnen. De grafieken beginnen zich op te bouwen. Dit is wat ik wilde.
Support en vragen
Met die prijs van 179 euro is de CEMM, zeker voor een particulier, een behoorlijke investering. Dat is niet zo erg als het apparaat goed werkt en je inzicht geeft om je stroom en gasverbruik verder te verlagen of beter te monitoren. Want dan verdien je de investering terug.
Minstens zo belangrijk is de support die gegeven wordt bij vragen over het systeem, of bij problemen. En daar staat de supportafdeling van Cedel op eenzame hoogte. Vragen worden bliksemsnel (doorgaans binnen een uur) en adequaat beantwoord. Problemen die ik had met een (reeds aanwezige) pulsteller voor een van mijn groepen zonnepanelen werden opgelost. Ik kreeg een duidelijk advies en werd ook nog eens geassisteerd bij de implementatie van de aangedragen oplossing. En dan wordt die 179 euro ineens minder belangrijk.
Gebruikerservaring CEMM na een half jaar
Inmiddels zijn we een half jaar verder. De CEMM doet zijn werk prima. Verbruik en opbrengst worden keurig geregistreerd. Met behulp van de CEMM is het sluipverbruik verder terug gebracht. Eens per maand wordt de CEMM uitgelezen en worden de gegevens naar de cloud geëxporteerd.
Cedel heeft aan de CEMM uitgebreide notificaties toegevoegd. Als er iets vreemds gebeurt, of het verbruik is sterk afwijkend, dan krijgt de gebruiker daarvan een melding. Ik heb ze nog niet geactiveerd, maar ga binnenkort kijken of ik hier iets mee kan.
Voor nu, ben ik super tevreden over de CEMM en de geleverde support. En even voor alle duidelijkheid, we zijn niet gelieerd aan Cedel en hebben op geen enkele manier een vergoeding ontvangen voor het schrijven van deze gebruikerservaring.
Koppelen van de Cemm met domotica
UPDATE
We schrijven inmiddels 2022. De tarieven voor elektra en gas zijn geëxplodeerd, meer dan ooit registreren gebruikers hun verbruik in een poging dat zo laag mogelijk te houden. De Cemm units kennen inmiddels een behoorlijke levertijd.
In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat de Cemm enorm goed is in het vastleggen van het verbruik (of de opbrengst) van electriciteit en gas. Ook de grafische weergave en de app zijn fantastisch en duidelijk.
Waar nog winst te behalen is ten opzichte van andere aanbieders is in de koppeling met domoticasystemen. Die is bij een Cemm nagenoeg afwezig. Op het forum van Homey zijn inmiddels de eerste oplossingen voorhanden voor het koppelen van de cemm met een Homey of Homey pro. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een P1 meter van Homewizard, is het bij een Cemm niet mogelijk om bijvoorbeeld een taak of actie te starten naar aanleiding van de meetgegevens. Bijvoorbeeld de electrische auto laden als er voldoende zonnestroom wordt geproduceerd.
Wellicht dat deze opties in de nabije toekomst nog worden toegevoegd. De Cemm zou er nog beter van worden.