Energie bespaartip: doordrukschakelaar of tussenschakelaar

Veel van de elektriciteit die we gebruiken is ‘sluipstroom’. Sluipstroom is elektriciteit die ongemerkt gebruikt wordt door apparaten die op dat moment eigenlijk geen functie of toegevoegde waarde hebben. Sluipstroom is daardoor volkomen zinloos. Wie goed oplet kan zo maar 10, 20 of zelf 30% minder elektriciteit verbruiken zonder enig verlies van comfort.

Een doordrukschakelaar of tussenschakelaar tegen sluipstroom

Sluipstroom is te vermijden. Om sluipstroom te verminderen moet allereerst de consument zich bewuster worden van de kosten van sluipstroom. Dat vindt ook hier.nu die met de term onzinstroom een campagne start die de consument bewuster moet maken van de nadelen en kosten van sluipstroom of onzinstroom zo u wilt.

Zoals we reeds meldden, sluipstroom is elektriciteitsverbruik zonder functie. Voorbeelden van grote sluipverbruikers zijn volgens milieucentraal:

 • Uw computer met de randapparatuur (bespaar 30 euro er jaar)
 • De TV met DVD speler, surround set of video recorder (14 euro per jaar)
 • Uw koffiezetapparaat (6 euro per jaar)
 • Uw tuner versterker en CD speler
 • De magnetron

Maar ook de X-box, playstation, internet router, het internet modem, de oplader van de telefoon en heel veel andere apparaten gebruiken ook stroom als ze ogenschijnlijk af staan. Om het nog maar te zwijgen over de settopbox van uw digitale TV.

Sluipstroom bestrijden: stekker eruit

De beste en enige manier om sluipstroom te bestrijden is ervoor te zorgen dat het apparaat in kwestie geen stroom meer krijgt. U kunt dat doen door eenvoudigweg de stekker eruit te trekken als het apparaat geen functie heeft. Nog beter werkt het als u groepen apparaten (bijvoorbeeld uw TV en alle randapparatuur/uw computer en alle randapparatuur) op een stekkerblok met een aan/uit schakelaar  aansluit. Bij het slapen gaan, of als u de computer niet meer nodig heeft drukt u op de schakelaar en vanaf dat moment is het stroomverbruik echt 0 Watt. Eerder niet.

Wat kost sluipverbruik?

Misschien denkt u ‘wat een gezeur over die paar Watt’. En daar valt wat voor te zeggen. Stel dat uw computer met de printer, speakers, het scherm, een scanner, digitale camera met craddle, het bureaulampje en de webcam een sluipverbruik van 13 euro hebben (waarschijnlijk is het meer). Dan betaalt u per jaar ongeveer 26 euro aan stroom voor verbruik waar u helemaal niets aan heeft. Het gemiddeld verbruik van de hiervoor geschetste installatie met router en internetmodem is trouwens aanzienlijk hoger. De kosten dus ook. Het gaat niet om de Watts. Het gaat veel meer om de tijd dat sluipstroom wordt verbruikt. Als een apparaat 24 uur per dag sluipstroom trekt gaat het per jaar al gauw om honderden Kilowatts.

Nog een sluipverbruiker van formaat: De pomp van de vloerverwarming. Moet die nu echt ook ’s nachts draaien en ook in de zomer?

De doordrukschakelaar of tussenschakelaar

Wie een hekel heeft aan het uittrekken van stekkers zou kunnen overwegen om een doordrukschakelaar of tussenschakelaar aan te schaffen. Of pak er gelijk een stuk of tien. Bij de Action te koop voor nog geen euro per stuk.

Met een doordrukschakelaar of tussenschakelaar sluit u met één klik de stroomtoevoer af. Gemakkelijk, snel en dus niet duur. U verdient hem waarschijnlijk al binnen een maand terug.

2 antwoorden
 1. Jeroen Haringman
  Jeroen Haringman zegt:

  Sluipverbruik is zeer makkelijk en rendabel weg te nemen. Dergelijke doordrukschakelaars verdienen zich zeer snel terug, soms wel binnen twee maanden, afhankelijk van welk apparaat er op aangesloten is en hoe het gebruikt wordt.

  Wij hebben in ons huis geen enkel sluipverbruik. Als wij slapen of weg zijn is ons huis elektrisch gezien dood, op de koelkast, CV-ketel en de zonnestroompanelen na. Dat scheelt ons honderden euro’s en stelt ons in staat om met een bescheiden zonnestroominstallatie meer op te wekken dan we zelf per jaar verbruiken.

  U schrijft “honderden Kilowatts”. Dat kan niet kloppen. Een normale huisaansluiting kan nooit “honderden Kilowatts” leveren, hooguit een paar kW. Een kiloWatt is een eenheid van vermogen, niet van hoeveelheid energie. U bedoelt vermoedelijk “honderden kiloWatturen” of, gebruikelijker, honderden kWh.

  Misschien lijkt het gezeur, maar veel niet-technische mensen hebben grote moeite met het begrijpen van en rekenen met eenheden van vermogen en energie. Het lijkt me nuttig als websites zoals deze, die bijdragen aan een stukje bewustzijn over (duurzame) energie, hun eenheden goed op een rijtje hebben om de verwarring niet groter te maken dan hij al is.

Reacties zijn gesloten.