Donner wil sancties bij ontbreken energielabel
Het wil maar niet vlotten met het energielabel voor huizen. Dit keurmerk, dat aangeeft hoe energiebesparend of energieverslindend een woonhuis is, werd in 2008 in Nederland ingevoerd. Officieel dient vanaf dat jaar bij ieder huis dat verkocht wordt een energielabel aanwezig te zijn. In 2013 moet volgens de Europese wetgeving een energielabel verplicht afgegeven zijn op ieder huis dat verkocht wordt.
De introductie van het energielabel verloopt met horten en stoten. Want in 2010 blijkt dat er nog maar 1,7 miljoen energielabels zijn afgegeven. Maar wanneer daar de huizen van woningbouwcorporaties worden afgetrokken, dan resteren ‘slechts’ 85.000 koopwoningen en dat is erg weinig.
We mogen daarbij het uiteindelijke doel van het energielabel niet vergeten. Het energielabel moet huizen duurzamer maken. En dat werkt alleen als iedereen zorgt voor een label én zo leert de praktijk als op het niet navolgen van de regels sancties staan. En dat is de verantwoordelijkheid van onze Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner.
Donner heeft in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat hij nog voordat het systeem in 2013 verplicht wordt, met een sluitend systeem inclusief keiharde sancties komt voor diegenen die zich niet aan de regels houden. Huizen die zonder energielabel worden verkocht, worden niet in het kadaster geregistreerd, waardoor de eigendom niet overgaat van verkoper op koper. Wie een huis huurt zonder energielabel, hoeft van de minister een deel van de huur niet meer te betalen.
Klare taal van de minister, gevolgd door heftige reacties van belanghebbenden. De branchevereniging van energieleverende bedrijven in Nederland (Energiened) liet als eerste een week geleden weten dat het tijd werd voor harde maatregelen en is tevreden. Maar woordvoerders van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) stellen dat huizen onverkoopbaar worden door de nieuwe plannen van de minister en in strijd met Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En wel omdat het Recht op Eigendom van een woning hierdoor ter discussie komt te staan.
De Vereniging Eigen Huis voert nog aan dat consumenten helemaal niet zo’n behoefte hebben aan een energielabel. Bovendien is er nog steeds veel discussie over de bepaling van vooral de lagere labels.