Eneco kiest op termijn voor windenergie op zee

Als het aan Eneco ligt, dan wordt het de meest duurzame energieproducent van noordwest Europa. Toch wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van een energiecentrale op de Maasvlakte. Geen duurzame centrale, maar een energiecentrale die met gas gestookt wordt.

Over een jaar zijn de testen afgerond en moet de eerste elektriciteit door de centrale geproduceerd worden. De Enecogen Centrale is de eerste echt grote productie-eenheid van Eneco, dat tot nu toe uitsluitend energie verhandelde. Het bedrijf is voor de helft eigenaar van de centrale.

Op termijn kiest Eneco bij de opwekking van elektriciteit vooral voor het plaatsen van windmolens op zee. Maar omdat het niet altijd waait, blijft een backup centrale nodig die levert zodra de wind wegvalt. Over twee jaar moet 20% van de energie die Eneco opwekt duurzaam zijn, nu is dat nog ongeveer 10%.

Eneco gaat er vanuit dat de energie steeds meer zal verduurzamen en dat die dan ook steeds vaker decentraal en kleinschaliger zal worden opgewekt. Maar tegelijkertijd geeft het bedrijf aan dat Nederland in een overgangsfase zit. Het zal nog tientallen jaren duren voordat er geen fossiele energie meer nodig is. Daarom wordt nu nog een gascentrale gebouwd. Maar dan wel de meest efficiënte met de laagst mogelijke CO2 uitstoot die denkbaar is.