Energie besparen: Aandacht voor de laptop of PC

We brengen met zijn allen steeds meer tijd achter onze PC of laptop door. En daarmee wordt het extra belangrijk dat we het verbruik van de pc, laptop en de randapparatuur eens onder de loep nemen. Er valt met wat simpele ingrepen nogal wat te besparen.

In een gemiddeld Nederlands gezin wordt de computer bijna 600 uur per jaar gebruikt en staat die nog eens 2200 uur op standby. We gaan met deze gegevens aan de slag.

De monitor

Heeft u nog een dikbuikmonitor in plaats van een plat LCD if TFT scherm? Dan is het verstandig om dat scherm zo snel mogelijk op te ruimen. Een monitor met een ‘kast’ gebruikt driemaal zoveel stroom als een platte monitor. Een platte monitor heeft beter beeld, en gebruikt al snel 50 tot 100 Watt minder. En aangezien de PC vaak en langdurig aanstaat, hakt dat er behoorlijk in.

Screensaver? Goed voor het scherm niet voor het milieu

Heeft u ook zo’n leuke screensaver? Die is goed voor uw scherm, maar niet voor uw portemonnee en het milieu. Zo’n leuke screensaver bespaart namelijk helemaal geen energie. sterker nog. uw elektriciteitsrekening stijgt ervan.

Stel de pc zo in dat de stroom naar het beeldscherm wordt afgesloten als u uw toetsenbord langer dan 1o minuten niet aanraakt. Dat scheelt volgens onderzoekers 0,2 kWh per dag. Met één druk op het toetsenbord is uw scherm binnen één seconde weer terug.

 

Laptop is beter

Wist u dat een laptop ongeveer eenderde van de stroom van een desktop PC verbruikt? Koop dus als uw pc versleten is een nieuwe laptop, dat scheelt aanzienllijk.

Slaapstand

Stel uw PC zo in dat deze al na een minuut of tien in slaapstand valt wanneer u uw toetsenbord niet meer aanraakt. Moderne PC’s zijn binnen een paar seconden terug en klaar voor gebruik. Zet uw PC ook direct in slaapstand als u weet dat u weg gaat. Helemaal af is trouwens nog beter.

Randapparatuur

Uw verbruikt electriciteit, maar wat dacht u van de randapparatuur? Die verbruikt ook elektriciteit als u er geen erg in hebt. Uw internet modem, de router, de losse speakers, printerm de HD Webcam, het docking station voor de camera, de bureaulamp, de labelprinter en de externe harde schijven, ze gebruiken allemaal elektriciteit. Ook als de PC af staat.

Kunt u daar dan wat aan doen? Ja. zet de apparatuur zoveel mogelijk achter een schakelblok of een doordrukstekker.  Wanneer u niet achter de computer zit staat de apparatuur gewoon helemaal uit. Dat scheelt al gauw 20 Watt, meestal meer. 20 Watt permanent verbruik kost trouwens 40 euro per jaar. wist u dat al?

Randapparatuur zonder voeding die via een usb stekker met uw pc of laptop verbonden is verbruikt trouwens ook gewoon energie, al zit er geen voeding met een stekker aan. Zodra u een usb stekker inplugt, san stijgt het verbruik van uw pc of laptop.

PC of radio?

Een pc aanzetten en tevens muziek luisteren is prima. Maar een pc aan hebben staan om alleen maar muziek te luisteren is niet zo slim. Gewoon een radio aanzetten verbruikt bijna altijd minder elektriciteit.

Een eigen server

Misschien wilt u graag een eigen web of mailserver draaien. Dat kan. Maar wist u dat zo’n eigen server héél veel geld kost? Dat komt omdat de prive server 24 uur per dag aanstaat. En als zo’n server meer dan 100 Watt verbruikt (u wilt natuurlijk niet de kleinste) dan kost u dat tenminste 200 euro per jaar, meestal meer. Een gmail account kost niets, een hosting account voor een website minder dan 30 euro dus ook hier valt nog wel het een en ander te besparen.

Nieuwe ontwikkeling: Tablets nog zuiniger dan een laptop

Medio 2012 zijn er in ons land meer dan 1 miljoen tablets verkocht, voornamelijk Ipads. Wie energiebewust is en een Ipad gebruikt in plaats van een laptop of desktop PC  bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. We hebben hier een apart artikel aan gewijd op deze site met als onderwerp stroomverbruik ipad.

 

3 antwoorden
 1. Jeroen Haringman
  Jeroen Haringman zegt:

  “0,2 kW per dag.”
  Dit is een fout gebruik van eenheden. kW drukt een vermogen uit, niet een hoeveelheid energie. U bedoelt hier ongetwijfeld “0,2 kWh per dag.”.

  “Laptop is beter”
  Qua energieverbruik wat op de rekening van de gebruiker verschijnt zijn de meeste laptops inderdaad flink zuiniger dan de meeste desktops. Het is echter wel zo eerlijk om te vermelden dat de productie van een laptop door de verdergaande miniaturisatie en integratie meer energie kost dan bij een desktop, dat een laptop een kortere gemiddelde technische levensduur heeft dan een desktop omdat mensen hem meenemen, laten vallen, e.d. Ook is de economische levensduur korter doordat upgrades bij een laptop veel beperkter mogelijk zijn dan bij een desktop, en vergeet ook niet dat de commercie uit alle macht probeert ons de laptop als ‘wegwerpartikel’ te laten beschouwen, dit geldt voor desktops veel minder.

  Ik weet niet hoe de balans ligt, ik heb nog nooit de levenscyclus analyses van beide producten naast elkaar gelegd, maar ik verwacht dat met bovenstaande overwegingen meegerekend het totale energieverbruik van beide typen computers elkaar niet heel veel zal ontlopen. Duurzaamheid is – naar mijn mening – verder kijken dan wat er op je eigen energierekening verschijnt.

  “20 Watt per uur”
  De eenheid “Watt per uur” bestaat niet, Watt is nl. gedefinieerd als Joule per seconde. De woorden “per uur” moeten daar weg.

  “Een gmail account kost niets”
  Ik las een tijdje terug een gezegde: If something is free, you’re the product and not the customer. Ook een gmail-account betaal je, al is het niet in geld. Je geeft een stuk privacy op, stelt jezelf bloot aan advertenties, e.d. Ook gebruikt Google (veel) energie om al die gmail-accounts te runnen, maar die verschijnt niet op onze eigen energierekening.

  Zomaar wat gedachten….

  • admin
   admin zegt:

   Bedankt voor uw reactie. Altijd blij met constructieve kritiek, zo ook nu. Ik heb de foutjes eruit gehaald. Ik heb inderdaad de productie en verminderde gebruiksduur van een laptop t.o.v. een desktop buiten beschouwing gelaten en denk dat u daar wel een punt heeft.

   Kan me ook wel deels vinden in de privacy en advertentie overwegingen jegens Google. Wat minder voor wat betreft de mail. Ook wij hosten accounts van derden. Een mailserver handelt zonder enig probleem een kleine 1500 mail accounts af. Ik denk dat op een mailserver bij een particulier zelden meer dan 5 accounts staan. Dat is dus niet zo efficiënt, Ik denk ook dat Google mail efficiënter afhandelt dan wij.

   Ik volg ook de berichten over de groene ambities van Google trouwens met belangstelling.
   http://www.google.com/green/

Reacties zijn gesloten.