Energie besparen: Een zuinige printer

In bijna ieder huis in Nederland en België bevindt zich tenminste één printer. Meestal is dat een inktjetprinter, soms een laserprinter. Tijd om eens te kijken of we met een zuinige printer energie kunnen besparen.

Zuinige netwerkprinters

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen overgegaan tot de aanschaf van een netwerkprinter. Deze printer is niet aan een PC of laptop gekoppeld, maar ‘hangt’ -al dan niet draadloos- aan uw netwerk. U kunt vanaf iedere PC, laptop of tablet printopdrachten naar de netwerkprinter sturen. Om die opdracht uit te voeren hoeft er dus geen PC aan te staan. Winst voor de portemonnee. Of niet soms?

een zuinige printerNou niet altijd. Energiebewuste computergebruikers hebben de printer die aan hun PC gekoppeld meestal achter een doordrukstekker of schakeldoos zitten. Met een druk op de knop worden de pc, en alle randapparatuur, waaronder de printer, afgesloten van het elektriciteitsnet. Dat is prima. Maar… Bij gebruik van een netwerkprinter kan het dus voorkomen dat iemand anders in huis wil printen en dat de printer dan afstaat. En omdat dat niet handig is, haalt bijna iedereen de netwerkprinter achter de doordrukstekker uit en koppelt die rechtstreeks aan het stroomnet.

En vanaf dat moment is vaak de netwerkprinter geen zuinige printer meer. Een echt zuinige printer staat namelijk gewoon uit. En netwerkprinters staan bij voorkeur aan, meestal 24 uur per dag. En daar waar apparaten 24 uur per dag aan staan wordt relatief veel elektriciteit verbruikt.

Een voorbeeld om een en ander te illustreren. Een HP Officejet 7310 verbruikt 14 Watt. Dat wil zeggen als er niemand print. 14 Watt permanent komt neer op een kleine 28 euro per jaar aan kosten. Voor een apparaat dat dus niet print, want dan stijgt het verbruik. Snapt u nu dat het de moeite waar is om hier aandacht aan te schenken? De zuinige printer of netwerkprinter moet dus echt zuinig zijn, want anders is het een sluipverbruiker van formaat.

Zuinige printer: Laserprinter of inktjetprinter?

Wanneer u als consument een zuinige printer wilt gebruiken kiest u bij voorkeur voor een inktjetprinter. Laserprinters verbruiken meestal het driedubbele aan stroom als ze in standby staan en het vijftigvoudige wanneer ze beginnen te printen. Het is dus niet zo slim om een oude laserprinter van kantoor mee naar huis te nemen en die daar te gaan gebruiken. Voor het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n oude laserjet kunt u bijna een nieuwe inktjetprinter kopen.

Zuinige netwerkprinter: Wifi of met een kabel?

Draadloze netwerkprinters zijn handig. Geen rompslomp met kabels en u kunt ze in de kast verbergen. Geen probleem. maar houd er rekening mee dat een draadloze netwerkprinter doorgaans een minder zuinige printer is dan een netwerkprinter met een ethernet aansluiting met kabel. De reden hiervoor is simpel. Een draadloze Wifi printer houdt de hele dag contact met uw netwerk om te kijken of er een opdracht aan komt middels een zender/ontvanger. Deze zender/ontvanger verbruikt elektriciteit. Bij een bekabelde netwerkprinter is dit niet nodig en is het verbruik dus doorgaans lager.

Heb ik een zuinige printer?

Bijna niemand is zich bewust van het werk- en standby verbruik van de printer in huis. Het valt ook niet mee om hierover informatie te vinden. We komen dus al snel terecht op buitenlandse websites wanneer we meer willen weten over zuinige printers. Energy Star is zo’n site. U vindt er een overzicht van het standby en werkverbruik van heel veel verschillende printers. Wanneer u HIER klikt, komt u uit op de printerpagina. Voer het merk in en u kunt bij het typenummer van uw printer zien hoeveel deze verbruikt.

Welke zuinige printer moet ik dan kiezen?

Er zijn zoals u op voornoemde website kunt zien voldoende printers met een standby verbuik van 2 Watt of minder. Wanneer een printer zuinig is, dan staat het meestal wel op de doos. Er zijn wellicht ook andere criteria die voor u meespelen zoals de prijs van de inkt, of de gewenste mogelijkheden van de printer.

Zuinig printen?

Als u zuinig wilt printen houd dan rekening met het volgende;

 • Bedenk iedere keer als u gaat printen of de afdruk echt nodig is. Print zo weinig mogelijk. Een bestand bewaren op een schijf of stick kost minder dan een afdruk maken. Bovendien is uw PC of laptop veel sneller in het terug vinden van documenten dan u wanneer u door een ordner bladert op zoek naar een document.
 • Zet de printer indien mogelijk gewoon af wanneer u het apparaat niet nodig heeft en achter een doordrukstekker. Niets zo zuinig als het gewoon afsluiten van de stroom.
 • Wanneer u een afdruk maakt print dan alleen de pagina waaraan u werkt en niet het hele document. Bij voorkeur in zwart en niet in vier kleuren.
 • De meeste printers kunt u instellen dat ze minder inkt gebruiken. Zoek deze instelling en zet de printkwaliteit op concept.
 • Gebruik een font dat minder inkt vergt (Economy font) om de boodschap over te brengen
 • Uw cartridge is leeg als de afdrukken vaag worden, niet als de printer het aangeeft.

 

2 antwoorden
 1. Paul
  Paul zegt:

  Goed artikel! Bedenk dat je ook een netwerkprinter gewoon uit kunt zetten (evt met een externe schakelaar in de stroomtoevoer) wanneer hij niet wordt gebruikt. Het makkelijke is dat je dan wel gewoon de printopdracht naar de printer kunt sturen (ik weet trouwens niet zeker of dat bij elke printer zo werkt). Als je dan naar de printer loopt om het printje te pakken, en ziet dat die uit staat, kun je hem aanzetten en na enige tijd begint hij gewoon te printen. Een simpele maar doeltreffende besparing dus.

 2. TD-er
  TD-er zegt:

  Het is inderdaad zo dat een netwerkprinter meer verbruikt dan een die uit staat.
  Echter de bewering dat een oude netwerk-laser printer van het werk veel meer kost loopt een beetje mank.
  Neem als voorbeeld mijn Ricoh netwerk laser printer die op mijn werk was afgeschreven.
  Het allermooiste is dat er op de voorkant een schakelaar zit die ‘m uitzet :) (je moet toch erheen lopen om papier te pakken, dus dan de printer aanzetten kan prima)
  Laten we eens kijken naar het verbruik.
  Tijdens het opwarmen van de fuser, is het verbruik ruim 1100 Watt. Dat is inderdaad heel veel, maar dan moet je je afvragen hoe vaak doe je dat en hoe lang?
  Met de default instellingen van de printer doe je dat helaas heel vaak. Eigenlijk elke 10 minuten gedurende een 30 sec. Dat is simpelweg een gemiddeld verbruik van 55 Watt, oftewel ruim 100 euro op jaarbasis. Voor een bedrijf kan dat interessant zijn, omdat je dan niet hoeft te wachten op de printjes en er binnen een minuut na de print-opdracht gewoon een 40 pagina’s geprint in de lade liggen.
  Echter voor thuisgebruik heb je het gemiddeld over zo’n 1 a 2 afdrukjes per week? Dan zijn het inderdaad hele dure afdrukjes.

  Dus ga in de settings van de printer rondkijken en zie daar een ECO-mode.
  Dan warmt de fuser 1x op voor een printjob en als ‘ie klaar is gaat ‘ie in stand-by.
  LDus 30 sec 1100 Watt en dan een idle-verbruik van 12 Watt tot de volgende job komt. (die 30 sec is dus voor een paar pagina’s, maar voor een grotere job van 50 pagina’s heb je het over anderhalve minuut dat vermogen)
  Oftewel dat is ongeveer 10 Wh (0.01 kWh) voor 1 printjob en verder een stand-by verbruik van 12 Watt. Met 100 printjobs per jaar zit je dan op 1 kWh voor het printen zelf en 12 Watt stand-by. Dat is dus 24 euro voor de stand-by tijd en 23 ct voor de printjobs zelf.
  Door nu bij het ophalen van de printjes de printer ook netjes uit te zetten kun je ruim 20 euro per jaar besparen en zit je dus op een kostprijs van amper een euro per jaar.
  Het enige wat je moet doen is de printjob(s) geven en zorgen dat je PC/laptop nog aan staat wanneer je naar boven loopt naar de printer om die aan te zetten, de printjes te pakken en weer uit te zetten.

  Neem dan een inktjet printer.
  Na een paar maanden zijn de cartridges uitgedroogd en kun je ettelijke tientjes neertellen voor een nieuwe. Gemiddeld zo’n 2 cartridges per jaar, waar je dan zo’n 50 (?) euro voor betaalt?

  Inmiddels doe ik al ruim 5 jaar met deze toner die nog in de printer zat en heb nog een 2e ongebruikte toner liggen. Dus met de afgeschreven printer van mijn werk heb ik 100-en euro’s bespaard aan inkt en zal nog eens 100-en euro’s besparen ook is de verwachting en met een beetje instellingen op de printer nalopen kost het aan energie ook nog eens niet zoveel.
  Ik gok dat wij zo’n 500 pagina’s per jaar printen hier thuis.

Reacties zijn gesloten.