Gas besparen: Zet de thermostaat zes graden lager als u gaat slapen

Bij het schrijven van dit artikel komt de winterzon net boven de horizon. De thermometer geeft een temperatuur aan van minus twaalf graden Celsius. Het vriest dat het kraakt. En dat is al een aantal dagen zo. Toen ik vanochtend beneden kwam was het ‘slechts’ 16 graden in de woonkamer. En dat is een graadje minder dan normaal. Ons huis koelt dus ’s nachts meer af dan gewoonlijk.

Gas besparen niet eenvoudig bij strenge vorst

De koude heeft Nederland in zijn greep. Van de Elfstedenkoorts krijgt niemand het warm. Gas besparen is juist in deze dagen belangrijk. Slecht geisoleerde huizen verliezen in deze week meer energie dan normaal in een maand of nog langer. Het is zaak om nu juist alert te zijn. Dat scheelt straks in de portemonnee en het is beter voor het milieu.

Zet de thermostaat ’s avonds vijf tot zes graden lager

De eenvoudigste manier om gas te besparen is ’s avonds een of twee uur voordat u gaat slapen de thermostaat terug te zetten tot een graad of 15 Celsius. Uw huis koelt ’s nachts langzaam af. De verwarming slaat niet aan en u verbruikt minder gas.

Doorverwarmen zuiniger? Niet dus

Gas besparen dan 's nachts niet doorverwarmen

Gas besparen dan ’s nachts niet doorverwarmen

En daarmee komen we bij een Broodje Aap verhaal. Installateurs vertellen hun klanten dat wij goed geïsoleerde huizen ’s nachts doorstoken minder energie kost dan het uitzetten van de verwarming. Het opnieuw opwarmen zou meer energie kosten dan het op temperatuur houden van het huis. En dat is niet waar.

Een warmer huis geeft ‘hoe goed geïsoleerd ook, meer warmte af aan de omgeving dan een huis dan een huis dat niet verwarmd wordt en dus minder warm is. Meer warmteafgifte leidt tot hogere stookkosten. Het gaat om het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur en dat verschil is als er wordt doorverwarmd ’s nachts hoger. Een wetmatigheid waar niets aan te veranderen is.

Nu is dit een onderwerp waarover al heel wat geschreven en gepraat is. De voor- en tegenstanders blijven elkaar bestoken met argumenten. Gas besparen willen ze allemaal, ze zijn het alleen niet eens over de manier waarop. Het is goed dat Milieucentraal (een van de meest toonaangevende websites op dit gebied) eindelijk een artikel op de website heeft gezet dat een einde maakt aan deze slepende discussie: Gas beparen? dan ’s nachts niet stoken.

De verwarming gewoon op 15 of 16 graden is het goedkoopst. De verwarming helemaal uitzetten is niet verstandig dan wordt het te vochtig.

 

2 antwoorden
  1. amanda
    amanda zegt:

    Ach dat doen we thuis al lang en jaren… schiet er dus niets mee op met zo’n tip

  2. Irmgard Segerink
    Irmgard Segerink zegt:

    alle vergelijkingssites hebben iemand anders als aanbieder bovenaan staan waar je het goedkoopst uit bent. Hoe weet je wie er nu betrouwbaar is?

Reacties zijn gesloten.