nul op de meter

Groene lening? Of besparen en groen investeren?

Energieproducent Essent is redelijk succesvol met haar ‘groene leningen’. Die worden samen met ALFAM Consumer Credit aangeboden aan particulieren die duurzaam willen investeren in hun huis. Inmiddels zijn er meer dan 5000 aanvragen binnen gekomen en dat is een fors aantal.

De rente die betaalt moet worden, ongeveer 6% staat gedurende de gehele looptijd van de lening vast. De gemiddelde lening die wordt afgesloten is circa 2600 euro. Essent stelt dat de financiering van de investeringen geen probleem is. De besparingen die worden gerealiseerd zijn altijd groter dan de rentekosten die betaald moeten worden na het aangaan van de lening.

En alhoewel aan het einde van de lening een restschuld overblijft (u betaalt niet alleen rente maar moet ook het leenbedrag terugbetalen) valt daar wat voor te zeggen. Een bijkomend voordeel is dat u met uw lening sneller ‘duurzaam bent’.

Er is ook een andere, minstens even leuke manier van investeren. En die werkt als volgt. Allereerst begint u vandaag met het naar beneden brengen van uw gas en elektriciteitsveruik. Thermostaat lager, sluipverbruik elimineren, er zijn honderden manieren om dit te bewerkstelligen, internet staat er vol mee. Verder gaat u met onmiddellijke ingang alles wat in huis vervangen moet worden omdat het kapot gaat of aan vervanging toe is, vervangen door een duurzame variant. U koopt alleen nog spaarlampen of ledlampen. En u let als de vaatwasser kapot is bij de aanschaf van een nieuwe niet alleen op de prijs maar ook op het stroomverbruik van het apparaat.

U gaat uw verbruik nauwkeurig registreren en analyseren. Op een gegeven moment ziet u de eerste resultaten en dan wordt verder besparen gewoon ‘sport’ een hobby zo u wilt. Het is voor de meeste mensen niet eens zo moeilijk om het verbruik met 30-35% te laten dalen in een jaar, en nog eens 20% in het jaar daarna. En dat alles door bewuster met energie om te gaan, zonder grote investeringen te doen.

Na een jaar volgt onvermijdelijk een fikse teruggave van het energiebedrijf. En het geld dat u terug krijgt investeert u direct in verdere energiebesparende middelen (houtkachel, zonnepanelen, zonneboiler, WTW voor de douche, een nieuwe HR ketel voor de CV etc.).

Naarmate de jaren verstrijken wordt ‘verduurzamen’ zonder nieuwe aankopen te doen steeds moeilijker, wie het eerste jaar 35% bespaart, heeft in het tweede jaar zeker een procentueel kleinere besparing. Alles wat gemakkelijk gerealiseerd kan worden is dan al gebeurd. Toch zult u er versteld van staan met hoeveel minder energie u er kunt komen. En dat alles zonder noemenswaardig aan comfort in te leveren.

En het milieu? Dat vaart er wel bij. Vandaag beginnen dus. En wie wil bijlenen om het proces te versnellen, die kan dat gewoon doen.