Franse regering wil 500MW uit zonnepanelen per jaar

Frankrijk is een flinke speler op de markt van zonnepanelen. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1,02 GW (bron Solarserver) komt Frankrijk wereldwijd op de zevende plaats van landen met zonnepanelen. De PV-capaciteit per inwoner in Frankrijk is nu ongeveer tweemaal zo hoog als de aanwezige PV-capaciteit per inwoner in de Verenigde Staten.

De regering is ambitieus, er is een doelstelling geformuleerd van een groei van 500MW per jaar. Dit target geldt de komende jaren en wordt medio 2012 geëvalueerd. Na Duitsland (doelstelling 3,5GW per jaar) behoren de Fransen hiermee tot de grootgebruikers van zonne-energie.

De Franse regering heeft eind februari een aantal maatregelen aangekondigd. Het minst populair is de voorgestelde daling van het feed-in tarief voor bezitters van zonnepanelen. Er gaat circa 20% van de opbrengst af. Er resteert dan nog ruim 46 cent, tenminste als de installatie kleiner is dan 9kW. Wie meer opwekt krijgt aanzienlijk minder namelijk 12 cent per kW.

Echt grote solarinstallaties (boven de 100 kW) moeten voortaan worden aangeschaft via een openbare aanbesteding. Tenminste als men in aanmerking wil komen voor subsidie