Kwart lampen in Nederlandse huishoudens is energiezuinig

Nederland verduurzaamt gestaag op het gebied van verlichting. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Taskforce Verlichting 2010 op de site van Senter Novem. Medio februari is bekend gemaakt dat in Nederlandse huishoudens zo’n 25% van de aanwezige lampen in huis onder de categorie spaarlampen en/of ledlampen valt.

En wat belangrijker is, als er een lamp kapot gaat, dan wordt die in 80% van de gevallen vervangen door een ledlamp of spaarlamp. Aangezien conventionele lampen veel minder lang meegaan is het dus een kwestie van tijd voordat er er meer spaarlampen dan conventionele gloeilampen in de Nederlandse huishoudens aanwezig zijn.

De Nederlandse provincies en meer dan 350 gemeenten houden zich bezig met het verduurzamen van de openbare verlichting. Actieve wegmarkeringen, dimverlichting en ledverlichting worden bestudeerd, getest en toegepast. De Bank Nederlandse Gemeenten komt met aparte financieringsmogelijkheden voor gemeenten die energie willen besparen.

Vreemd genoeg blijft de utiliteitsbouw nog wat achter. Bij kantoren, scholen en gezondheidsinstellingen is nog wat werk te verzetten door de taskforce. Een woordvoerder meldt dat ook in deze sector besparingen van 50% reëel haalbaar zijn. In 2011 gaat de Taskforce zich actief richten op de utiliteitsbouw.