ZLTO koopt extra aandeel in biomassa centrale Moerdijk

Bij Biomassacentrale Moerdijk, in de volksmond BMC Moerdijk genoemd, wordt sinds een jaar of vier groene stroom geproduceerd uit de uitwerpselen van pluimvee. Dagelijks wordt een kleine 1800 ton pluimveemest aangevoerd voor verwerking. Eenderde van alle pluimveemest in Nederland wordt door de centrale verwerkt.

BMC Moerdijk produceert 270 miljoen kilowattuur per jaar. Daarmee kunnen ongeveer 90.000 huishoudens in hun behoefte voorzien. Met een capaciteit van 36 megawatt is BMC een van de grootste biomassa centrales ter wereld. De machines van BMC draaien 24 uur per dag.

BMC zet de mest om in elektriciteit volgens een wervelbedprincipe. Onderin een verbrandingsoven ligt een laag zand die wordt opgewarmd tot een temperatuur van 600 graden Celsius. Daar wordt de mest overheen gestort. De hete lucht van de verbrande mest heeft een temperatuur van 1000 graden Celsius en stijgt op. Door de opstijgende lucht lopen buisjes met water. Het water wordt omgezet in stoom, waarna de stoom wordt omgezet in elektriciteit.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) heeft onlangs haar belang in BMC met 10% vergroot tot ongeveer 33 procent. De extra aandelen zijn overgenomen van een Oostenrijks bedrijf dat in de problemen was geraakt.

ZLTO is niet van plan om de extra 10% aandelen in eigen portefeuille te houden. Op termijn wil men volgens een woordvoerder het belang overdoen aan een strategische partner.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.