Toon de slimme thermostaat

Toon: De slimme thermostaat van Eneco

Toon van Eneco is een populaire slimme thermostaat, die steeds slimmer wordt en meer apparaten kan aansturen. Eneco wil voor 2017 meer dan een miljoen ‘Toons’ operationeel hebben.

Toon en de slimme meter

Er is op internet al heel wat afgeschreven en gediscussieerd over de slimme meter. Een gas- en elektriciteit-meter die communiceert met uw energieleverancier. Die op afstand kan worden uitgelezen zonder dat de meteropnemer naar binnen hoeft en die een keur aan gegevens verschaft over uw leefpatroon.

De privacy bewakers in ons land trekken hun wenkbrauwen op bij de slimme meter. Want wat gaan de leveranciers met al die gegevens doen? gaan ze onze verbruiksgegevens inzetten bij de creatie van nieuwe producten. Of nog erger, gaan ze de gegevens die beschikbaar komen vermarkten aan derden?

Dit artikel gaat niet over de privacywetgeving maar over Toon. De slimme thermostaat van Eneco. Want wie een slimme meter heeft, kan met behulp van Toon aanzienlijke besparingen realiseren en heeft realtime inzicht in het verbruik van stroom én gas. En met name dat laatste is voor de meeste conventionele systemen moeilijk. Plugwise registreert alleen het verbruik van elektriciteit. En dat geldt ook voor de Wattcher die het gasverbruik niet registreert, de Youless die dat wel kan,  of de Qbox van Qurrent die zowel het gasverbruik als het verbruik én de teruglevering van elektriciteit vastlegt en weergeeft

Toon thermostaat wordt steeds slimmer

Toon thermostaat wordt steeds slimmer

De mensen van Eneco hebben in de gaten dat de gemiddelde Nederlander veel meer uitgeeft aan gas dan aan electriciteit en dat daar dus ook meer te besparen valt.  Toon is slim en kan worden uitgevoerd met widgets die buienradar en actuele verkeersinformatie op het kleurenscherm zetten. Toon kan in tegenstelling tot de meeste andere slimme thermostaten wel degelijk uitgroeien tot het hart van een domotica systeem. Eneco blijft investeren in de verdere ontwikkeling van Toon en dan met name de uitbreiding van de apparatuur die met de thermostaat kan worden aangestuurd. Zo kunnen ook zonnepanelen worden gemonitord, maar ook de verlichting kan worden geschakeld en er is/komt informatie beschikbaar over het binnenklimaat in uw woning zoals de relatieve luchtvochtigheid en het CO2 gehalte van de lucht.

Volgens de specialisten van Eneco kunt u met Toon en de informatie die wordt verschaft zonder al teveel problemen 10% besparen op uw energielasten. En dat is inderdaad niet ondenkbaar.

Ook voor niet klanten

Waar bij de introductie in 2012 Toon alleen beschikbaar was voor afnemers van Eneco, is het apparaat nu ook gewoon te koop op internet. Eneco investeert miljoenen in Toon en die kunnen simpelweg niet alleen worden terugverdiend door het apparaat gratis te leveren aan nieuwe afnemers. Ook de prijs is de afgelopen jaren wat aantrekkelijker geworden. Toon kost nu nog ongeveer 200 euro en dat is inclusief de installatie door een erkende monteur.

Wel blijft de koper verplicht om tenminste gedurende één maand een abonnement bij Eneco af te nemen dat maandelijks 5 euro kost. Toon kan worden gebruikt zonder dit abonnement maar de belangrijkste functies werken in dat geval niet meer.

Als laatste troef meldt Eneco dat Toon perfect samenwerkt met de Eneco Warmtewinner die medio 2016 geïntroduceerd wordt. Van deze warmtepomp heeft Eneco hoge verwachtingen.

 

1 antwoord
 1. Eneco mdw
  Eneco mdw zegt:

  Beste lezers,

  Vanuit Eneco informeer ik u graag dat Toon niet alleen geschikt is voor klanten met een slimme meter. Ook als u een ‘standaard’ meter heeft, kunt u gebruik maken van Toon.

  Meer informatie over Toon vindt u op onze website thuis.eneco.nl.

  Met vriendelijke groet,

  Kelly, medewerkster Eneco

Reacties zijn gesloten.