Salderen stroom opgerekt tot 5.000 kWh door Eerste Kamer
De limiet voor het terugleveren van elektriciteit is deze week door de eerste Kamer verhoogd van 3000 naar 5000 kWh per jaar. Dat is een stap in de goede richting, maar het kan nog beter.
Steeds meer Nederlanders wekken zelf (een deel van) hun energie zelf op. Meestal met zonnepanelen, soms met een windturbine. Ook bedrijven die duurzaam willen produceren wekken steeds vaker zelf elektriciteit op, meestal in een iets groter verband.
Bij mooi weer kan het zomaar voorkomen dat er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan er voor eigen gebruik nodig is. Deze stroom vloeit terug het net in. Meestal kan die teruglevering gezien worden als een tijdelijke opslag van zelf opgewekte stroom. Later gaat de producent de stroom weer terughalen bij zijn leverancier (’s nachts, of in de winter).
Er zijn in Nederland ook steeds meer neggies, dat zijn consumenten/bedrijven met een negatief energieverbruik. Zij wekken consequent jaarlijks meer stroom op dan ze verbruiken en na een jaar staat hun stroommeter dus altijd lager dan het jaar ervoor.
Wie in Nederland tot 3000 kWh per jaar terug leverde aan het net kon gewoon salderen, u kreeg dezelfde prijs voor de elektriciteit terug van uw leverancier als de prijs die u betaalde voor afname. Maar wanneer u meer elektriciteit terug leverde, dan werd u gezien als producent. En daarmee zakte de vergoeding over alle geleverde stroom en startte er een administratief proces met héél veel rompslomp, waar bijna niet doorheen te komen was.
Dit kromme systeem kost zoveel geld dat degenen die meer dan 3000 kWh produceerden weinig anders restte dan ‘affakkelen’. Zoveel stroom verbruiken dat de teruglevering beneden de 3000 kWh per jaar bleef. En dat is natuurlijk van de zotte.
De politiek heeft nu na lang aarzelen gereageerd. De limiet voor teruglevering is opgeschroefd naar 5000 kWh. En daarmee worden heel veel particuliere terugleveraars (ook de wat grotere) nu binnen de norm afgehandeld. Want 2000 kWh extra is voor een particuliere installatie heel wat.
Toch is ook 5000 kWh nog niet optimaal. Bedrijven die zelf energie opwekken, hebben meestal wat grotere installaties. in het weekend als die bedrijven dicht zijn schijnt de zon ook, en dan loopt de terugleverteller hard op. Voor deze bedrijven is 5000 kWh nog aan de krappe kant.
Energieleverancier Greenchoice wil dat de terugleverlimiet helemaal wordt afgeschaft. Afschaffing van de limiet zou volgens Greenchoice leiden tot een fikse stijging van het aantal terugleveraars. Ook bedrijven weten dan waar ze aan toe zijn en worden niet geconfronteerd met een hoop gedoe als ze teveel stroom produceren.