Start campagne energie besparen voor senioren

Op 23 maart wordt het startschot gegeven voor een campagne ‘Energiebesparen voor senioren’ tijdens een bijeenkomst in de Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord.  Weerman Peter Tomofeeff gaat met de bezoekers aan de slag, brengt ludieke weerinformatie en leidt de energiequiz.

Uit onderzoek blijkt dat senioren relatief veel energie verbruiken. Dat slecht nieuws voor hun portemonnee, want energie wordt steeds duurder. Maar het is ook niet goed voor het milieu. Senioren hebben niet meer apparatuur die ze gebruiken, maar ze zijn vaker en langer thuis en zetten de verwarming hoger.

Met wat simpele ingrepen en aanpassingen kan per huishouden al snel 150 tot 200 euro per jaar worden bespaard aan kosten. De Anbo vindt het tijd voor actie en heeft een aantal energievoorlichters opgeleid die de boodschap gaan uitdragen.

De voorlichters gaan van start bij de senioren met een quiz over energie of een bingo met als thema milieu. Doel is een leuke middag aan te bieden en het bewustzijn op het gebied van energieverbruik bij senioren te vergroten. Na de eerste activiteit krijgen de senioren aan de hand van voorbeelden en een energiebox met besparingsprodukten een hele reeks tips over de manier waarop zij energie kunnen besparen zonder al te grote investeringen en zonder aan comfort in te leveren.

Uit onderzoek is gebleken dat senioren zich gemakkelijker laten overtuigen door leeftijdsgenoten dan door ‘verkopers’of adviseurs die aanzienlijk jonger zijn dan zij. ANBO komt ook met een speciale website voor senioren met een energie-vergelijker.