Stroom uit zonnepanelen China goedkoper dan uit kolen?

Zonnepanelen goedkoper dan kolen? En hoe staat het dan met windenergie?

Zonnepanelen goedkoper dan kolen? En hoe staat het dan met windenergie?

Een interessant bericht in de media over de prijs van zonnestroom. Niet in Nederland, maar in China, het land waar de meeste panelen die in ons land geplaatst worden gemaakt zijn.

Binnen drie jaar is bij gebruikmaking van zonnepanelen groene stroom goedkoper dan stroom die gegenereerd wordt in een op kolen gestookte energiecentrale.

Dat beweert tenminste Eric Luo. Hij is CEO van Wuxi Suntech Power, een hele grote Chinese producent van zonnepanelen.  En zodra zonnestroom goedkoper is, zal dat enorme gevolgen hebben op de energiemarkt.

Vandaag de dag (2014) is China nog steeds met lengte de grootste gebruiker van steenkool voor de opwekking van elektriciteit ter wereld. Naar verwachting wordt vanaf 2020 jaarlijks ruim 25 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd.

Het is interessant om te kijken of deze aannames stand houden. Europese rapporten geven aan dat pas in 2030 de zonnestroom goedkoper wordt dan steenkool- of gasstroom. In China zou dit dan al 13 jaar eerder gebeuren.

 

3 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Dit is goed nieuws zeg. Zelf twijfel ik al een tijd of ik wel of niet zelf zonnepanelen ga installeren op mijn dak. Ik zie ook hier in Nederland de zonnepanelen prijzen steeds meer dalen. Ook merk ik dat er tussen de verschillende leveranciers enorm veel prijsverschil zit. Soms wel grond de 5-10%!.

  Goed offertes vergelijken is dan ook mijn tip voor de mede twijfelaar.

  • Jan Cullens
   Jan Cullens zegt:

   Beste Gerard,
   Ik lees juist je reactie en dat je twijfelt al een tijdje wel of geen zonnepanelen. Ik voel mij geroepen je aan te geven dat elke dag dat je geen gratis energie uit de zin haalt, terwijl je wel capaciteit/middelen ervoor hebt , doe je jezelf teniet eb verspil je elke dag je zuur verdiende centen. By the way , wist je dat je met huidige reeds lang bewezen technieken alle energie uit de zon kunt halen , dus ook verwarmen en je dus nagenoeg onafhankelijk van een energieleverancier kan worden. Een ROI zal hiermee al snel tussen de 3 – 5 jaar zijn. Dus wacht niet op nieuwe technieken.! Met wachten span je altijd het paard achter de wagen. Een vriendelijke groet van de energie-onafhankelijk adviseurs Triple Energie

 2. leen
  leen zegt:

  Duitse glas – glas paneeltjes 20 jaar fabrieksgarantie en 25 jaar opbrengst garantie tot 95 procent

Reacties zijn gesloten.