Zomaar een straat op een ’toevallige’ locatie in de Verenigde Staten. Een podium, met daarop de aankondiging dat er iets spectaculaire aankondiging gaat volgen. Dat markeerde de start van het Tesla zonnedak eind oktober. En pas later tijdens de presentatie kwamen de toehoorders erachter dat ze zich op een plek bevonden waar alle omliggende huizen waren voorzien van een Tesla Solar Roof oftewel een Tesla Zonnedak, want dat is vanaf ‘de straat; niet zichtbaar.

Elon Musk

Een prijs voor presenteren zal Elon Musk wel nooit gaan winnen. Hij komt vaak wat stuntelig over en lijkt soms niet helemaal goed uit zijn woorden te kunnen komen. Maar belangrijker dan de manier waarop, is de inhoud van de boodschappen van Musk. Want dat is -volgens vriend èn vijand- vaak visionair en wel degelijk van een ongelofelijk hoog kaliber. Musk, meervoudig miljardair, bracht ons het betaalsysteem Paypal, Tesla, de Tesla Powerwall, en schiet raketten het heelal in, om ze daarna weer op een platform te laten landen. Tusk is grootaandeelhouder van Solarcity, een bedrijf dat in de Verenigde Staten toonaangevend is op het gebied van zonnepanelen. Het is dan ook niet raar dat Tesla het bedrijf graag formeel wil overnemen. Eigenlijk is dat slechts een formaliteit, want Musk zwaait er al de scepter.

Tesla zonnedak, het hangt ervan af waar je staat…

Het Tesla zonnedak is niet of nauwelijks van een ‘gewoon dak’ te onderscheiden en komt in vier varianten op de markt. Wie op straat staat en naar zo’n Tesla zonnedak kijkt, heeft dat waarschijnlijk niet in de gaten. Pas wanneer je de hoogte in gaat ‘daar waar de zon staat’ zie je dat er in iedere pan een zonnepaneel zit. Het rendement is volgens Tesla 98% ten opzichte van reguliere zonnepanelen. Vanaf de positie van de zon, wordt duidelijk dat het hele dak getransformeerd is in één groot zonnepaneel.

Volgens opgave van Musk is een Tesla zonnedak sterker dan gewone dakpannen en beter bestand tegen hagel en storm, de kosten van een dak zouden lager uitvallen dan de kosten van zonnepanelen en een nieuw dak samen, dus er zou geen enkele reden zijn om niet over te gaan tot de aanschaf. Nu moet de prijsprognose van een Tesla zonnedak wel met een korreltje zout genomen worden, want er is nog geen exacte prijs bekend. De leveringen starten pas in 2017, en ook dat kan zomaar uitlopen.

De Tesla Powerwall 2.0

Tesla demonstreert het Tesla Solar Roof steevast in combinatie met gebruik van een Tesla Powerwall. Versie 2.0 van deze huisaccu heeft een capaciteit die dubbel zo groot is dan de eerste serie, namelijk 14 Kwh. Met een Tesla zonnedak, een Powerwall en een elektrische auto, kan een huis volgens Musk volledig zelfvoorzienend zijn, er is dus geen elektriciteitsverbruik meer, ook niet voor verwarming en ook de accu van de auto kan nog (deels) worden opgeladen.

Nu is de Powerwall voor Nederland en Vlaanderen nog niet zo interessant, maar daar kan verandering in komen zodra de huidige Nederlandse salderingsregeling wordt aangepast (na 2020).

Update april 2017

Het was even stil voor wat betreft de Tesla dakpannen. Maar inmiddels is bekend geworden dat de eerste orders in de Verenigde Staten zijn opgenomen en dat de eerste leveringen gaan plaatsvinden in de zomermaanden. Musk gad dit aan in een van zijn Tweets in antwoord op een vraag die gesteld werd eind maart.

En alhoewel het gissen blijft naar de prijs van het Tesla zonnedakpannen, blijft de basisgedachte dat een zonnedak minder kost dan een regulier dak en zonnepanelen. En de sleutel daartoe zou liggen in het verminderen van het gewicht, aldus technici.

Tesla zonnepannen zijn 80% lichter dan keramische of betonnen conventionele dakpannen en zijn bovendien nagenoeg onverwoestbaar. Daarmee worden de transport- en uitvalkosten gigantisch ver terug gebracht. En dat is belangrijk om de kosten laag te houden. Daarbij wordt ook nog fijntjes vermeld dat de tegels van glas zijn, en glas bestaat grotendeels uit zand en zand is goedkoop.

Update Tesla Zonnedak 2019

Het bleef in de afgelopen jaren oorverdovend stil rondom het Tesla Zonnedak. In een reportage op de Amerikaans beurszender CNBC eind 2018, word gemeld dat tot nu toe slechts 12 huizen in Californië zijn aangesloten op het electriciteits netwerk en dat het met de productie in de fabriek in New York allemaal niet meevalt.

Dat is vervelend, temeer daar nogal wat mensen een aanbetaling aan Tesla deden van 1000 dollar. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in 2018 meldde Musk dat hij verder wil testen en meer data nodig heeft om te kunnen garanderen dat de zonnetegels van Tesla tenminste 30 jaar meegaan zonder noemenswaardige problemen.

De eerste gebruikers zijn aangesloten en enthousiast. Wel blijkt dat het systeem nog erg duur is ten opzichte van de steeds maar in prijs dalende conventionele zonnepanelen. We blijven dit onderwerp voor u volgen. En als u dat wilt kunt u onderstaand de reportage van ruim vijf minuten bekijken die CNBC hierover maakte.

Update Tesla Zonnedak 2020

We zijn inmiddels weer een jaar verder. Medio 2020 is er nog niet zo heel erg veel bekend over de laatste ontwikkeling op het gebied van Tesla zonnedakpannen.

Met de verkoop in de Verenigde Staten loopt het nog niet storm. In de fabriek die voor de productie is optegtuigd in de staat New York, een samenwerking tussen Tesla en het Japanse Panasonic, zou slechts een van de lijnen draaien.

Hoofdreden, een te laag marktaandeel en te weinig opdrachten. Volges RTL-Nieuws zou dit voor Panasonic een reden zijn om de stekker uit het project te trekken. Men baseert zich daarbij op een bericht door Bloomberg op basis van anoniemem bronnen.

Tesla en Panasonic werken ook intensief samen bij de productie van batterijen en accu’s.

Juni 2020: Tesla annuleert opdrachten voor zonnedaken

Medio juni is er dan toch nieuws van Tesla. Geen goed nieuws deze keer. Het bedrijf annuleert orders van klanten in o.a. Oregon en Michigan. Zij kregen een mail dat het dak niet geleverd gaat worden omdat de lokale distributie en backup nioet voorhanden zijn. De klanten zijn boos. Zij hebben drie jaar gewacht op een dak dat dus nooit gaat komen. En dat is vreemd, omdat ze bij opdracht ook 1000 dollar hebben aanbetaald.

Augustus 2020: Het Tesla zonnedak V3 in de praktijk

Bij alle overwegend minder positieve berichten over het Tesla zonnedak is het ook prettig om af en toe een objectieve vergelijking tegen te komen van iemand die een goede vergelijking maakt van de voor en nadelen van de nieuwe Tesla Solar Roof 3.0. In onderstaande Engelse video worden de verschillen in prijzen, montage en gebruikskosten op een heldere manier uiteen gezet (in het Engels). Na het kijken was ik toch wat positiever gestemd. Het is te vroeg om het Tesla Zonnedak helemaal af te schrijven.