Eneco Warmtewinner

Warmtewinner van Eneco: Belofte voor de toekomst?

En ineens was daar de Eneco Warmtewinner. Volle kranten, Twitterberichten en lange nieuwsitems op de diverse internetfora. Eneco belooft gasbesparingen tot wel 250 euro per jaar en dat maakt de gemoederen behoorlijk los..

Warmtewinner in het kort

De warmtewinner is een kleine warmtepomp die in de buurt van de reeds aanwezige CV ketel wordt opgehangen. Het apparaat meet slechts 50*50*57 centimeter en dat is minder dan een verhuisdoos. Vanaf de zomer van 2016 wordt het apparaat leverbaar. De warmtewinner past bij iedere CV installatie, is snel gemonteerd en kost na ontvangst van de subsidie van de overheid net iets minder dan 1000 euro. En Eneco meldt dat de warmtewinner tot 60% op de gasrekening bespaart.

Veel huizen blazen reeds verwarmde lucht via de mechanische ventilatie naar buiten. Vervolgens wordt nieuwe lucht verwarmd. Met de warmtepomp van Eneco wordt de reeds aanwezige warmte uit de lucht gehaald voordat die naar buiten wordt geblazen. Deze warmte wordt via de CV-ketel opnieuw het huis in gebracht. En daarmee is de besparing van gas een feit.

Mechanische ventilatie

Eneco Warmtewinner

Warmtewinner van Eneco

Het apparaat werkt het beste in combinatie met een mechanische ventilatie. Die wordt vervangen door de warmtepomp van Eneco. Maar ook als er geen mechanische ventilatie aanwezig is doet de warmtepomp zijn werk. Het rendement is dan wel lager. Op zich is dit wel te begrijpen. Bij een stabiele aanvoer van lucht uit huis wordt meer warmte aangevoerd en gaat het rendement van het systeem omhoog.

Energie onafhankelijkheid

Is de warmtewinner na zonnepanelen een logische volgende stap naar energie onafhankelijkheid? Misschien wel. Het probleem is dat er nog geen harde bruikbare cijfers beschikbaar zijn over de warmtewinner in de praktijk. Warmtepompen zijn er al langer, zo voert Greenchoice al geruime tijd de Elga Warmtepomp in haar assortiment. Die is wat hoger in prijs, maar daar zijn wel de eerste (bemoedigende) meetresultaten al bekend. De Elga kan overigens ook koelen en dat is in de zomer wel een voordeel.

De Eneco Warmtewinner komt beschikbaar in de zomer. Tot die tijd zullen we dus allemaal geduld moeten hebben. En misschien nog wel een beetje langer, want of het apparaat aan de verwachtingen voldoet zal waarschijnlijk pas blijken in de winter van 2016-2017 als het kouder wordt. In juni en de daarop volgende maanden is de warmtevraag verwaarloosbaar.

Wij blijven de ontwikkelingen rondom de Warmtewinner nauwgezet volgen en zijn heel erg benieuwd naar de resultaten en uiteindelijke voorwaarden waaronder Eneco deze Nederlandse energie-bespaar-oplossing in de markt gaat zetten.

Wordt vervolgd!