Twence neemt biogasinstallatie in Boeldershoek Hengelo in gebruik

De gemeente Hengelo maakt serieus werk van de productie van duurzame energie. Naar verwachting neemt afvalverwerker Twence eind september of begin oktober een biogasinstallatie in Boeldershoek (gemeente Hengelo) in gebruik. De biogasinstallatie gaat elektriciteit en warmte winnen uit groente- fruit- en tuinafval uit de omliggende regio.

Er zal elektriciteit opgewekt worden voor 3300 huishoudens en daarnaast nog eens voldoende warmte voor nog eens 1500 huishoudens door de vergisting van groenafval.

Er wordt in Nederland al op diverse plaatsen gewerkt met vergisters of biogasinstallaties. Zo berichtten we eerder al over een biogasinstallatie in Spakenburg die 800 m3 groen gas per uur produceert uit visafval en koekjes. De primeur was een biogasinstallatie in het Drentse Witteveen. Ook die is al geruime tijd succesvol in bedrijf.

Aandachtspunten bij het gebruik van een biogasinstallatie blijft het restproduct dat overblijft na vergisting of verbranding. Sommige restproducten kunnen worden uitgereden over het land als digestaat. maar dat is niet altijd het geval.