Vier op de tien Duitse boeren hebben zonnepanelen

Dat je met een goede subsidieregeling bedrijven wel degelijk duurzaam kunt laten investeren dat weten ze bij onze oosterburen al lang. Recent is bekend geworden dat in Duitsland 40% van alle boeren beschikt over zonnepanelen.

Vooral bij pluimveehouders (65% !) zijn zonnepanelen favoriet, op de voet gevolgd door boeren die varkens houden. Veetelers met melk- of vleeskoeien hebben beduidend minder zonnepanelen op hun daken liggen.

In Nederland heeft volgens onderzoekers nog geen twee procent van de boeren zonnepanelen op huis of stal liggen. Wel gaf ruim 16% van de ondervraagde ondernemers aan dat ze wel degelijk interesse hebben om te investeren. In Duitsland lag de belangstelling wat lager.

Zonne-energie in Duitsland

En dat is eenvoudig te verklaren. Degenen die geïnteresseerd waren hebben reeds panelen tegen gunstige condities aangeschaft, geholpen door de infeed regeling die in Duitsland geldt, waarbij de staat gedurende een lange tijd de afzet en de afzetprijs garandeert aan de duurzame investeerder. De boeren die in Duitsland nog niet geïnvesteerd hebben, gaan dat waarschijnlijk ook niet meer doen, de subsidieregeling wordt er verschraald.

Toch een voorbeeld waar we in Nederland nog heel veel van kunnen leren!