Eenvijfde energieverbruik hoge scholen gaat op aan ICT

ICT Besparing

De hoge scholen en universiteiten van Nederland zijn imposante energieverbruikers. Dat is ook niet zo vreemd, want ze leiden honderduizenden studenten per jaar op.

Het energieverbruik van de instellingen is al eens eerder onder de loep genomen. Zo’n 10 jaar geleden hebben verschillende instellingen afgesproken met hun ministerie dat ze in 2020 zo’n 30% minder energie zouden verbruiken. Dat is een nobel streven.

Wat opviel tijdens een recent onderzoek is dat de scholen in hun jacht naar duurzaam vooral de nadruk legden op gebouwenbeheer, en het energieverbruik door ICT eigenlijk links lieten liggen. En dat is vreemd, want maar liefst éénvijfde van het energieverbuik is ICT gerelateerd.

Onderzoek wijst uit dat de hogescholen met efficiënter PC en serverbeheer 44% kunnen besparen op hun ICT energie, en dat hakt er behoorlijk in. Het is bijna 9% van het totale verbruik.

2 antwoorden
 1. Wil van Paridon
  Wil van Paridon zegt:

  Geachte redactie,

  Als 1/5 van het energieverbruik naar ICT toegaat dan gaat 4/5 naar ander energieverbruik. Dus aandacht voor met name het gebouwenbeheer is zo gek nog niet. Scholen in zijn algemeenheid verbruiken meer dan 60% van de energie aan verwarming, koeling en frisse lucht, terecht. Door een goed energie management kan hierbij nog wáánzinnig bespaard worden. Alles begint met zorgvuldig monitoren van het verbruik per uur en per dag. Dan wordt al snel duidelijk dat op heel veel momenten er sprake is van onnodig energieverbruik, in de weekenden, in de ochtend, tussen de middag en ’s avonds, niet gebruikte ruimten, afdelingen, verwarming en lichten aan voor de schoonmaak enz

  Er valt nog veel te besparen!

  Wil van Paridon
  directeur Metsens Energy Monitoring Systems

Reacties zijn gesloten.