Windmolenpark op zee goedkoper dan kerncentrales
Door de recente problemen in Japanse kerncentrales krijgt de duurzame energie in de media een enorme impuls. Veel mensen bekijken de energievoorziening vanuit een ander perspectief. Zo wordt al jaren gesteld dat kernenergie CO2 neutraal is, en dat het verreweg de goedkoopste manier is om energie op te wekken.
Het eerste is waar, het tweede niet, zo meldt nu ook de EU commissaris voor klimaatbeleid Connie Hedegaard. Een windmolenpark op zee zou wel eens goedkoper kunnen zijn dan energie uit een kerncentrale, zo stelde Hedegaard tijdens een bijeenkomst van de European Wind Energy Association (EWEA). De commissaris stelde dat een kerncentrale allesbehalve goedkoop is en dat de technologie voor een winmolenpark op zee niet duur is.
Volgens Hedegaard staan er in Europa 143 kerncentrales. En die gaan nu echt niet allemaal verdwijnen. Maar door de recente ontwikkelingen zijn de uitgangspunten voor de maatschappelijke discussie over kernenergie wel in een volledig ander daglicht komen te staan. Als Europa en andere landen op zoek gaan naar nieuwe capaciteit, wordt de discussie daarover sterk beïnvloed door de gebeurtenissen in Fukushima.
Hedegaard stelt ook dat de Europese landen autonoom hun beslissingen kunnen nemen over hun eigen energievoorziening. Mits ze voldoen aan de doelstellingen die Europa hen oplegt. Eenvijfde van de energie uit hernieuwbare bronnen in 2020 en een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 20%.