Youless gas firmware registreert gasverbruik

Youless en het verbruik van gas meten

We hebben op deze website al eerder berichten geschreven over de Youless, een energiemonitor die stroom en sluipstroom in kaart brengt en inzichtelijk maakt via internet op uw pc en/of smartphone. Inmiddels draait de Youless een jaar en we zijn er tevreden over. Maar er is nieuws met Youless gas firmware kan ook het gasverbruik bijgehouden worden.

Op Tweakers loopt sinds een goed jaar een subforum over de Youless dat door menigeen gevolgd wordt. Niet alleen gebruikers maar ook de leverancier Youless is actief op het forum. De community levert zo een prima bijdrage aan geïnteresseerden.

Youless en grafieken

Youless gas firmware beschikbaar

Youless gas firmware beschikbaar

Het is al gezegd, wie mooie grafieken wil van het stroomverbruik kan met de Youless zijn hart ophalen. Het apparaat heeft een kleine webserver aan boord en de gegevens zijn ook met een macro vanuit Excel en Open Office te benaderen. Bidgely geeft dag, maand en jaargrafieken weer op de pc, laptop en smartphone.

Toch zijn er ook mensen die er niet van houden om de data op een openbare webserver te uploaden. Zij kunnen een eigen database vullen met de data van de Youless. Dit vergt wel technische kennis, maar de community op Tweakers sleept de meeste gebruikers wel door de opstartperikelen heen. Met als resultaat, data, heel veel data over het energieverbuik en als het goed is, dus ook heel veel inzicht in het verbruik van de electriciteit.

Youless gas meten?

Bijna iedereen in Nederland en België rekent meer af aan gas dan aan elektriciteit. U kunt natuurlijk op zoek naar een goedkope energie aanbieder zoals bijvoorbeeld www. goedkope-energie.org. En daarmee is het ook interessant om te kijken of het gasverbruik kan worden bijgehouden zoals dat nu met elektriciteit gebeurt. Met extra inzicht moet het mogelijk zijn om het gasverbruik te verlagen. Een Youless verdient zich bij de meeste mensen heel erg snel terug omdat ze stroom besparen. Waarom zou dat met gas niet zo zijn? Niet iedereen krijgt binnenkort een slimme meter, dus er is wel degelijk een markt voor een adequate Youless gas monitor.

En inmiddels draaien de eerste Youless gas monitors apparaten naar behoren op een gasmeter. Die moet dan wel over een refelecterend vakje beschikken in het meest rechtse telwerk van de gasmeter. Door de reflectie is de Youless gas monitor in staat om bij te houden hoe vaak de meter ronddraait en hoe snel. En daarmee kan ook het gasverbruik inzichtelijk gemaakt worden.

Youless zelf maakt op haar website nog geen melding van deze nieuwe toepassingsmogelijkheid, maar er is inmiddels wel speciale Youless gas firmware beschikbaar voor diegenen die de Youless willen gebruiken voor het registreren van hun gasverbruik.

We hebben recent een Youless Gas monitor aangeschaft die we gaan inzetten voor het registreren van het gasverbruik en houden u  op de hoogte van de voortgang.

Firmware Youless aanpassen

De Youless die met de post geleverd wordt heeft standaard de firmware voor het registreren van het electraverbruik aan boord. Daar moet dus de speciale firmware overheen geflasht worden die de Youless geschikt maakt voor het meten van het gasverbruik. Dat is niet zo moeilijk. Bij Tweakers en op de site van Youless staan de firmware en flashuploaders voor u klaar. Bestandje downloaden en de eerste hobbel is genomen.

In de praktijk lijkt dat nogal wat mensen moeite hebben, of gewoon bang zijn voor het aanpassen van de firmware. Het komt inderdaad redelijk precies qua timing en de Youless en pc met de flash-loader dienen bij voorkeur via een kabel met de router verbonden te zijn. Als dat eenmaal in orde is, verloopt de installatie probleemloos. Misschien handig om te weten…u kunt met het flashen van nieuwe Firmware de Youless nooit kapot krijgen waarna hij het niet meer doet. Dat is alweer een zorg minder.

Vervolgens is het zaak de dubbelzijdige tape die de Youless met de gasmeter verbindt precies zo te positioneren dat het ledje en meetoog van de Youless precies voor het meest rechtse telwerk komen te zitten. Dat vergt enige nauwkeurigheid maar is zelfs voor de (onhandige) auteur van dit bericht goed te doen.  Netwerksterker in de Youless en de router, Voeding aansluiten en even kijken of het ledje van de Youless oplicht als de reflecterende ‘zes’ op de gasmeter voorbij komt. Jawel hoor. De Youless doet zijn werk.

Vervolgens verbinding maken via een webbrowser, en de meter zo instellen dat één rotatie gelijk staat aan een verbruik van 10 liter gas. En daarna kan het verzamelen van gegevens beginnen.

Uploaden gasverbruik met Youless naar mindergas

De Youless doet zijn werk op de gasmeter net zo nauwkeurig en efficiënt als op de elektrameter. Na een week is er een afwijking van 1 liter, bij een verbruik van 34000 liter. Dat is fantastisch. Wel ben ik in deze fase nog aangewezen op de wel erg sobere interface van de Youless zelf om te kijken wat het verbruik is. De data kan worden geïmporteerd in een Excelsheet en grafisch worden weergegeven, maar ook dat ziet er bij een gasmeter niet echt mooi uit. Het is dus nog even behelpen.

Op Tweakers wordt gepoogd om een Youless gas meter te laten communiceren met mindergas.nl. Daar kunt u uw gasverbruik eenvoudig bijhouden. Mindergas houdt ook rekening met het aantal graaddagen bij vergelijkingen en dat is de enige manier of uit te vinden of u nu echt gas bespaart of niet. Ik heb nog niet gelezen dat deze koppeling al naar behoren werkt.

Ook heb ik nog geen andere bruikbare website gezien waar de data over het gasverbruik kan worden opgeslagen en grafisch weergegeven. Maar die zal er ongetwijfeld nog wel komen.

Ervaringen na een maand in de praktijk

Inmiddels wordt onze gas-youless een maand gebruikt in de praktijk. En dat werkt heel behoorlijk. Bij de auteur van dit bericht is de maandag de vaste meterstand-noteren-dag. Gas- en elektriciteitsverbruik/levering) worden genoteerd en de data verwerkt bij de stroom- en gasleverancier, mindergas en in een spreadsheet.

De gas-youless registreert het gasverbruik pijnmlijk nauwkeurig. De meterstand in de webinterface van de Youless lopen helemaal in de pas met de stand op de gasmeter, na een maand meten een afwijking van 0,03 m3 en dat is verwaarloosbaar.

Inmiddels komt er door de Youless meer inzicht in het verbruik. De dagelijkse douche en badbeurten en het daarmee gepaard gaande gasverbruik zijn bekend. Zo ook de kosten van het ’s nachts op temperatuur houden van het huis versus nachtverlaging en de kosten van het opvoeren van de temperatuur van 16 naar 19,5 graden bij een buitentemperatuur van 2 graden (na een weekendje weg).

Kortom, nog steeds enthousiast over de gas-youless. Nog wel een paar wensen. Als eerste een automatische upload naar mindergas. Deze website houdt rekening met het aantal graaddagen en levert dus handige data. Verder staat ook een uploadmogelijkheid naar een externe databeheerder hoog op de verlanglijst. Onze eerste Youless levert data aan Bidgely, maar Bidgely kan alleen met elektriciteit overweg. We zouden een tweede account aan kunnen maken en dan het gasverbruik als stroomverbruik in kaart brengen, maar dat is natuurlijk geen oplossing. De discussies op Tweakers met betrekking tot de scripts van -la en Rednax die een en ander zouden kunnen verwezenlijken worden met belangstelling gevolgd.

Zodra er nieuws te melden is, wordt dit artikel aangepast.

 

4 antwoorden
 1. A.E. Jansen
  A.E. Jansen zegt:

  “We hebben recent een Youless Gas monitor aangeschaft….” staat in het artikel: Youless en het verbruik van gas meten.

  Waar hebben jullie de Youless gas monitor gekocht? Op de site is er niks van te vinden… ben zeer geïnteresseerd. Heb de LS110 werkende en heb me verbaasd over ons elektriciteitsverbruik, ben benieuwd naar het gasverbruik.

  • admin
   admin zegt:

   U kunt de Youless gewoon aanschaffen op de site bij Youless. Na ontvangst dient u de nieuwe Youless te voorzien van firmware voor gas. Die vindt u op onderstaande link onder het kopje Firmware.

   http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1494214/0

   Even flashen en vanaf dat moment werkt de youless als een gasmeter. Controleer wel voordat u hem bestelt of er op het meest rechtse telwerk van uw gasmeter een cijfer voorkomt met een reflecterend vakje erachter (meestal bij het cijfer zes). De Youless heeft dit reflectievakje nodig om accuraat te kunnen meten.

 2. Eric
  Eric zegt:

  Hallo,

  Upload naar Mindergas loopt al maanden via een shellscript automatisch. Is beschreven in het topic (gebruik de zoekfunctie en mijn nick ericplan)
  Overigens is Youless bezig de firmware aan te passen zodat het uploaden al vanuit de Youless geregeld wordt. Deze firmware verwacht ik zeer binnenkort.

  • admin
   admin zegt:

   Nou dat is goed nieuws. Ik wacht samen met je in spanning af op de firmware van Youless. Heb prima ervaringen met mindergas.nl en een automatische upload zou inderdaad een enorme stap vooruit zijn.

Reacties zijn gesloten.