Britse huiseigenaren kochten 16.000 sets zonnepanelen in 2010

Dat een feed-in regeling direct resulteert in een enorme toename van het aantal zonnestroom installaties bij particulieren is in Groot Brittannië in 2010 eens en temeer duidelijk geworden. Maar liefst 16.000 particulieren plaatsten zonnepanelen op het dak van hun woning. In totaal goed voor 42 MW.

En dat is zo ongeveer een vertienvoudiging van het aantal installaties/vermogen dat geplaatst werd in 2009 en in 2008. En daarmee zit de Britse overheid op schema. Doel is het aandeel duurzame energie in de totale energieproductie te vertienvoudigen. De subsidies op duurzame zonne-energie zijn gedurende 25 jaar gegarandeerd.

Naar Duits voorbeeld creëert de feed-in regeling ook extra werkgelegenheid. Sharp, producent van zonnepanelen heeft aangekondigd 300 werknemers extra aan te nemen in de zonnepanelenfabriek van het bedrijf in Wales.

De feed-in regeling in Engeland is nieuw en veelbelovend. Toch vallen de Britse aankoopcijfers in het niet bij die van Duitsland. Daar werden in 2010 zo’n slordige 230.000 zonnestroominstallaties geplaatst, zo meldt de Duitse branchevereniging.

Jammer dat de Nederlandse regering niet met een eenduidige subsidieregeling voor zonnestroom komt. Minister Verhagen heeft onlangs de SDE regeling voor particuliere zonnestroom afgeschaft. Het is wachten op ‘nieuw beleid’.