Energie bespaartip: De zuinigste vaatwasser bent u zelf

De vaatwasser is een energieverbruiker van formaat. Ruim de helft van Nederland heeft heeft een vaatwasser in de keuken staan. Die gebruikt per wasbeurt gemiddeld 1,2 kWh aan elektriciteit. Bij de meeste Nederlanders met een vaatwasser is die goed voor een kleine zeven procent van hun energieverbuik.

Veel vaatwassers hebben een eco-programma. Als u dat gebruikt, dan bespaart u 30 procent aan energie. Wist u trouwens dat u wanneer u zelf met de hand afwast de zuinigste vaatwasser bent? U bespaart dan ongever 75% aan energie.

Trouwens, niet voorspoelen is beter voor het milieu. De vaatwasser helemaal vol laden ook. Koop liever meer servies als u de vaatwasser niet vol krijgt. Dat is op termijn goedkoper dan halfvolle machines laten draaien.

Let op bij het kopen van een nieuwe vaatwasser. De ene vaatwasser met label A is de andere niet. Het verbruik wil nog wel eens schelen. En aangezien vaatwassers vaak en jarenlang hun werk doen, loopt dat verschil op tot een behoorlijk bedrag. Sinds kort staat het verbruik van een apparaat op een sticker vermeld. Controleer deze sticker dus goed.

Veel van de energie die gebruikt wordt voor het wassen van de vaat is nodig voor het opwarmen van het water. Wie de beschikking heeft over duurzaam warm water, door gebruik van een zonnecollector, kan overwegen om warm water in te voeren in de vaatwasser. Het stroomverbruik daalt dan. U heeft wel een voorschakelapparaat nodig dat het water op het juiste moment op de juiste temperatuur invoert. Zo’n voorschakelapparaat kost meer dan 200 euro. U verdient deze investering meestal niet terug.

U kunt ervoor kiezen om uw zuinige vaatwasser rechtstreeks aan te sluiten op de warm water toevoer. Ook dat scheelt in energie, maar over het nut en de kwaliteit lopen de meningen nogal uiteen. De meeste fabrikanten zijn tegen de rechtstreekse invoer van warm water in ‘hun’ vaatwasser.

Met de hand

Het gerucht dat een vaatwasser zuiniger is dan afwassen met de hand is hardnekkig. Het is gebaseerd op een Europees onderzoek van een aantal jaren geleden. In Nederland zijn we gewend af te wassen in een teil of wasbak. Elders in Europa wast men af onder een stromende kraan met warm water. Als dat het geval is, dan is afwassen et een vaatwasser zuiniger. Maar aangezien niemand in Nederland dat doet, geldt dat hier niet.

Afwassen met de hand in een teiltje of wasbak verbruikt 75% minder gas en een vijfde minder aan water an afwassen in een zuinige vaatwasser.

2 antwoorden
  1. Sammy
    Sammy zegt:

    Teiltje en afdruiprek is de bom, superzuinig. Let op: nooit afwassen met een lopende kraan! De aanschaf van een vaatwasser verdien je echt nooooooooooooit terug, en vaatwassers slopen soms een deel van je keuken door vocht en hitte. Een vaatwasser naast een koelkast is helemaal fout je koelkast moet door de warmte-afgifte van de vaatwasser erg hard werken met alle nodige kosten van dien. Afwassen is soms ook een sociaal gebeuren lekker kleppen, en: is de vaat klaar is er rust in huis, niks geen machine die nog lawaai maakt. Trouwens mijn vaatwasser gaat zo boodschappen doen. Op de fiets. Da’s pas zuinig.

Reacties zijn gesloten.