Goedkope Duitse elektriciteit op Nederlandse markt

Een interessant bericht op nu.nl vandaag. Nederlandse huishoudens genieten van goedkope Duitse elektriciteit door een overvloedig aanbod van groene stroom door onze oosterburen. Dat behoeft een nadere uitleg.

Volgens TennenT de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, zijn de Nederlanders gemiddeld dertig procent goedkoper uit dan hun oosterburen. Die betalen 280 euro per megawattuur. De Nederlanders ‘slechts’ 200 euro per megawattuur.

Wie in Duitsland groene stroom opwekt krijgt daarvoor een gegarandeerde prijs. Deze prijs wordt gegarandeerd doordat alle gebruikers meebetalen aan de subsidies van de overheid die deze gegarandeerde prijs moet opbrengen. Daar is eigenlijk helemaal niets mis mee.

Maar op een zonnige winderige voorjaarsdag, dan gebeurt er wat in Duitsland. Dan wekken de Duitsers decentraal een enorme hoeveelheid groene elektriciteit op. Zoveel dat de stroom moet worden geëxporteerd naar de omringende landen. En de bewoners van deze landen krijgen dus Duitse groene elektriciteit uit het stopcontact, zonder dat ze meebetaald hebben aan de ‘groene opslag’ over de stroomafname.

TennenT neemt maatregelen. Er wordt geld gestoken in een verbetering van het netwerk tussen Duitsland en Nederland, zodat wanneer nodig beter en sneller stroom betrokken kan worden van de Duitsers.

Goedkope Duitse Elektriciteit

Goedkope Duitse Elektriciteit

Gevolgen goedkope Duitse Elektriciteit voor Nederlandse gas- en kolencentrales

Het overvloedige groene aanbod heeft wel gevolgen voor de Nederlandse gas- en kolencentrales die stroom opwekken. Zij hoeven minder uren te draaien. Sommige centrales vallen daardoor stil. Maar dat is goed nieuws. In ieder geval voor het milieu, want vooral de kolencentrales zijn grootvervuilers en de goedkope Duitse elektriciteit daarentegen, die is groener dan groen…

Toch zullen we op korte termijn waarschijnlijk nooit helemaal zonder gas- en kolencentrales kunnen. Zowel de wind als de zon laten zich niet sturen. En daarmee wordt ook het moment van groene stroomproductie moeilijk voorspelbaar. Het is niet moeilijk om te voorspellen hoeveel elektriciteit een windmolen of een zonnepark in een jaar gaat opwekken, maar wanneer dat precies gebeurt, dat is vaak koffiedik kijken.

Een deel van het probleem zou kunnen worden opgelost door de afname en productie beter op elkaar af te stemmen. Wanneer het ’s nachts waait zou een netwerkbeheerder eigenlijk uw wasdroger of wasmachine op afstand aan moeten kunnen zetten. Groene stroom gebruiken wanneer die ruim voorhanden is en zo de consumptie op een ander moment dempen.

Sommigen gaan nog verder. Zij willen de accu’s van elektrische auto’s gebruiken voor de opslag van stroom en die er weer uithalen op momenten dat de vraag hoog en het aanbod laag is. Maar het zal nog wel enige jaren duren voordat we deze manier van opslag grootschalig zien worden toegepast.

1 antwoord
  1. Will
    Will zegt:

    Met betrekking tot jou laatste alinea. Je kunt dus ook gaan beleggen in elektriciteit als het ware. Gewoon stroom opslaan als de prijs laag is en verkopen als de prijs hoog is haha. Weer eens wat nieuws.

Reacties zijn gesloten.