Review: Stroomverbruik meten: De wattcher
Wie zijn energieverbruik actief meet, verbruikt aantoonbaar minder. Meten is weten, maar niet alleen weten… Meten resulteert vaak in aangepast gedrag met als gevolg een lager stroomverbruik.
Vandaar dat we hebben besloten om een aantal ‘meetsystemen’ in de praktijk aan een flinke test te onderwerpen.
In dit eerste artikel speciale aandacht voor De Wattcher.
Nederlands fabrikaat
De Wattcher is een Nederlandse vinding. Het energie meetsysteem is ontworpen door Marcel Wanders van Innovaders. Wanders omschrijft zijn systeem als het ‘kloppend energiehart in huis’.
En wie de Wattcher bestudeert met zijn gestroomlijnde vorm en oplichtende verbruikscijfers begrijpt waarschijnlijk wel wat Wanders met zijn opmerking bedoelt. In 2009 werd De Wattcher genomineerd vooo de Dutch Design Award.
Werking
Het wattchersysteem bestaat uit drie onderdelen. Als eerste is er een sensor die op uw stroommeter moet worden bevestigd. De sensor kan zowel overweg met ferrarismeters als nieuwe digitale meters. Het bevestigen van de sensor is een fluitje van een cent. De benodigde klitteband en dubbelzijdige tape zorgen ervoor dat de sensor binnen een paar minuten kan beginnen met meten.
Als tweede component is er de zender. Die werkt op batterijen en wordt verzonden met de sensor. De zender verstuurt de gegevens die door de sensor worden gemeten naar het derde component de Wattcher ontvanger. Deze ontvanger doet zijn werk binnen het bereik van de zender van de Wattcher binnen een halve minuut nadat hij in het stopcontact is gestoken.
Aangesloten en dan?
Eenmaal aangesloten geeft de Wattcher het huidige energieverbruik van uw woning in Watts weer in groen oplichtende letters op het display van de monitor. Als het verbruik laag is, dan lichten de letters ook langzaam op (als bij een trage hartslag). Gaat het verbruik stijgen, dan stijgt ook de frequentie waarmee de letters oplichten en de felheid ervan. Wie de vaatwasser en droger tegelijkertijd heeft aanstaan, ziet het verbruik fel en snel knipperen, als bij een hardloper op die het uiterste van zijn kunnen presteert.
Op de Wattcher bevindt zich een knop waarmee ook het verbruik in kilowatts van de afgelopen 24 uur kan worden weergegeven. Als laatste kan met een knop het verbruik worden weergegeven ten opzichte van het streefverbruik op een dag. Dit streefverbruik kunt u zelf instellen op de Wattcher, standaard staat het op 8 Kilowatt oer dag. Wie 16 kilowatt verbruikt ziet dus dat er 200% gescoord wordt.
Sluipverbruik
De wattcher is zéér geschikt voor het terugdringen van het sluipverbruik. Menig gebruiker die de Wattcher aansluit is stomverbaasd te zien dat het verbruik in huis als hij/zij naar bed gaat nog steeds 380 Watt per uur bedraagt om maar eens wat te noemen. Hoe kan dat nou, alles staat toch af?
Met de zoektocht naar ‘stille’ energieverbruikers stijgt het bewustzijn en dat is goed. Soms wordt het elimineren van sluipverbruik zelfs een hobby. Kinderen doen mee, want ook zij willen een zo laag mogelijk verbruik. Wie een apparaat aanzet dat energie verbruikt of een lamp aan doet, ziet dat binnen een paar tellen op de wattcher. Zo kan ook het individuele verbruik van veel apparaten worden vastgesteld.
Terugverdienen?
De Wattcher kost circa 100 euro en dat is behoorlijk aan de prijs. Valt de investering ook snel terug te verdienen? Waarschijnlijk wel. Tenminste door die gebruikers die in staat zijn om hun sluipverbruik terug te dringen, Een stroom consumptie van 1 watt permanent kost circa 2 euro per jaar. Met andere woorden uw wekkerradio, die laten we zeggen 10 watt verbruikt en altijd aanstaat, kost u als consument 20 euro per jaar aan stroom. Wie zich laat wekken door het alarm van de mobiele telefoon die (bij de jeugd tenminste) meestal naast de wekker ligt, die bespaart dus geld.
Het is voor de meeste huishoudens niet zo moeilijk om 50 Watt sluipverbruik te elimineren met de wattcher. En deze mensen hebben het apparaat binnen een jaar terug verdiend en houden vervolgens geld over.
Website
Wie een Wattcher aanschaft, die krijgt er een inlogcode en gebruikersaccount bij op de website wattcheronline.nl. U kunt daar dagelijks uw verbruik ingeven, en dat weergeven in een grafiek. Ook kunt u uw verbruik vergelijken met medebzitters van een Wattcher. Wie zich heeft aangemeld krijgt ook energie bespaartips van de makers van de wattcher per email.
Voordelen van de Wattcher
- Een goed doordachte energiemeter
- Eenvoudig te installeren
- Werkt op nagenoeg alle energiemeters
- Geeft snel mutaties in energieverbruik weer
Nadelen van de wattcher
- Beperkte monitoring: Houdt géén weekverbruik of maandverbuik bij. Wie een weekendje weg is is daarmee ook helft van de verbruikscijfers kwijt
- Geen export van data, het zou prettig zijn als deze gegevens konden worden geëxporteerd voor verdere bewerking in bijvoorbeeld Excel.
- Behoorlijk aan de prijs
Conclusie
Wie een Wattcher aanschaft koopt daarmee een strak vormgegeven apparaat dat snel en eenvoudig te monteren is en prima inzicht verschaft in het verbruik van dat moment. De Wattcher help snel om het energieverbruik in huis naar beneden te brengen.
Voor mensen die gegevens over een langere periode willen vastleggen en bewerken schiet het apparaat te kort. Het is erg jammer dat er geen week- en maandverbruik van energie wordt weergegeven en/of dat de gegevens niet kunnen worden geëxporteerd naar een database. Als dat nog mogelijk zou zijn, dan was de Wattcher misschien wel de beste energieverbruikmeter die er op dit moment op de markt is.
Reacties zijn gesloten.